Üç etekli İbecik bebekleri ihraç ediliyor

Üç etekli İbecik bebekleri ihraç ediliyor -Gölhisar ilçesine bağlı İbecik beldesinde düzenlenen kursla kadınlara İbecik bezi dokuması ve üç etek yapımı öğretildi -Dokuma ve üç etek yapımını öğrenen yöre kadınları, ürettikleri İbecik b


BURDUR (A.A) - Murat Çoban - Burdurun Gölhisar ilçesine bağlı İbecik beldesinde kadınlar tarafından İbecik bezi kullanılarak yapılan İbecik bebekleri, ihraç ediliyor.
     Gölhisar Halk Eğitim Merkezi Müdür Başyardımcısı Yılmaz Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Burdur Müdürlüğü, Gölhisar Halk Eğitim Merkezi ve İbecik Belediyesi tarafından, üç etek ve İbecik bezi kültürünü yaşatmak için kurs düzenlendiğini kaydetti.
     İbecik dokuması için 20ye yakın tezgah kurduklarını anlatan Tunç, bu tezgahlarda önce İbecik bezinin dokunduğunu, ardından üretilen üç eteklerle de İbecik bebeklerinin giydirildiğini ifade etti. Tunç, beldede yaşayan kadınların ürettiği bebeklerin yurt içi ve yurt dışına satıldığını söyledi.
     İbecik Belediyesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Rasık Demirezen, 4 dönem süren kursta 100 kadına sertifika verildiğini anlattı. Gölhisar Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Beyhan Konuk da üç etek olarak bilinen kıyafet türünün daha çok gelinler ve gelin olacak kızlar tarafından giyildiğine dikkati çekti. Özellikle kına geceleri ve düğünlerde üç eteğin tercih edildiğine değinen Konuk, bu kıyafetin İbecik bezi ve ipekten yapıldığını vurguladı.
     Kursiyerlere İbecik bezi dokunması ve üç etek dikimini öğretiklerini belirten Konuk, kursiyerlerin ayrıca, üç etek giydirilmiş İbecik bebeklerinin yapımını da öğrendiklerini dile getirdi. İbecik bebeklerinin büyük ilgi gördüğünü kaydeden Konuk, Bu bebekleri daha çok Almanya, Fransa, İsviçre gibi Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Bebeklerden almak isteyenler bizimle irtibata geçiyor. Sipariş üzerine üretim yapıyoruz. Tanesini 60-80 liradan satıyoruz dedi.
    
     -Aylık 500 lira kazanç-
    
     Kayınvalidesinin yönlendirmesiyle İbecik bebeği yapımına başlayan Gülfer Koral, önce İbecik bezi dokumasını ve üç etek yapımını öğrendiğini, ardından da bebek yapmaya başladığını anlattı. Belediye ve Halk Eğitim Merkezinin katkılarıyla işlerinin geliştiğini belirten Koral, Aylık ortalama 500 lira kazancımız oluyor. Devam ettirmek istiyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Üç etekli İbecik bebekleri ihraç ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER