Türkiye

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Lagendijk: "(Çözüm süreci) Avrupalılar, PKK ve Kürt sorunun çözümü için çok umutlular" -"Bugüne kadar Türkiyenin kötü olan imajını yenileyecek, düzeltecektir. Türkiye, bu sorunu


DÜZCE (A.A) - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupalıların çözüm sürecinde çok umutlu olduğunu belirterek, "Bugüne kadar Türkiyenin kötü olan imajını yenileyecek, düzeltecektir. Türkiye, bu sorunu çözerse, ileride ABye girmesinin önünde bir engel kalmaz" dedi.
     Abant Platformu, Avustralya La Trobe Üniversitesi ve Australian Intercultural Society işbirliği ile düzenlenen Türkiye-Avustralya Diyalog Toplantısına katılan Lagendijk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABnin çözüm sürecini yakından takip ettiğini belirtti.
     Lagendijk, Türkiyenin "PKK ve Kürt sorunuyla" yıllardır mücadele ettiğini bildirdi.
     AB ve AByi destekleyen kardeş ülkelerin, çözüm sürecine çok olumlu baktığını vurgulayan Lagendijk, şunları söyledi:
     "Avrupalılar, PKK ve Kürt sorunun çözümü için çok umutlular. Bugüne kadar Türkiyenin kötü olan imajını yenileyecek, düzeltecektir. Bütün AB raporlarına bakıldığında, Türkiye Kürt sorunu çözmeli maddeleri var. Bu sürekli dile getiriliyor. Şimdi Türkiye bunu yapıyor. Türkiye, bu sorunu çözerse, ileride ABye girmesinin önünde bir engel kalmaz."
     Avrupalıların, bu sorunun çok karmaşık olduğunu bildiğini ifade eden Lagendijk, "İrlandada böyle sorunlar var. Azınlık topluluklarının yaşadığı yerlerde bu tür sorunlar yaşanıyor ama genel olarak çözüm süreciyle ilgili pozitif bir beklenti var. Türkiyede cesaret var. Bu cesaret, Kürt sorununu direk çözülmesi için gösteriliyor" diye konuştu.
    
     -"Çözüm sürecinin başlatılması çok mantıklı"-
    
     Türkiyenin, çözüm sürecini şu anda başlatmasının nedenlerinden birinin de Suriyede yaşananlar olduğunu savunan Lagendijk, Iraktan sonra Suriyede de bir Kürt oluşumunun ortaya çıkmasının beklendiğini öne sürdü.
     Türkiyenin sınırlarının Kürt oluşumlarıyla çevrelenmesinin söz konusu olduğunun altını çizen Lagendijk, şunları söyledi:
     "Bu nedenle çözüm sürecinin başlatılması çok mantıklı. Türkiyenin yapması gereken birşeydi. Dış faktörlerden de Kürt sorununun çözülmesi için bir baskı vardı. Eğer Türkiye, PKK ile bir anlaşma yaparsa, Suriyede şimdi oluşan bireysel Kürt oluşumlarını daha kolay idare edebilir. Şimdi Iraktaki Kürdistan Bölgesinde yaptığı gibi. Türkiye bunu başarabilecek bir ülke. Aynı zamanda Irak, gelecekteki Suriye ve oradaki Kürtlerle ilişkileri iyi olacak."
     Suriyede yaşananların, sadece Türkiyenin tek başına çözebileceği bir problem olmadığını anlatan Lagendijk, Rusya, Amerika ve Çinin yardımıyla bu ülkedeki olayların sona erebileceğini vurguladı.
     Türkiyenin rolünün bu aşamada çok önemli olduğunu dile getiren Lagendijk, "Çünkü Türkiye, Ortadoğuda önemli bir aktör. Benim düşüncem, Türkiye ne Esadın ne de muhaliflerin yanında olmaz, halkın, mazlumların yanında yer alır. Mazlum olan kesim, muhaliflerden ve Esad yanlılarında daha çoktur. İnşallah Türkiye çoğunlukta olan kesimin yanında olur. Mazlum halk komşularıyla savaş istemiyor. Bu çok uzun bir süreç" ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Şengül Oymak
     Yayıncı: Atakan Çelik

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER