Türkiyenin Suriyedeki olaylara karşı tutumu

Türkiyenin Suriyedeki olaylara karşı tutumu -Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi ve OSAM Müdürü Doç. Dr. Bacık: -Türkiyenin Suriye meselesinde canhıraş davranmasının bir sebebi de Irakın kuzeyinde bazı imkanlar bulan terör örgütünün


GAZİANTEP (A.A) - Hasan Özkal - İbrahim Halil Çekici - Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) Müdürü Doç. Dr. Gökhan Bacık, Türkiyenin Suriye meselesinde canhıraş davranmasının bir sebebinin de Irakın kuzeyinde bazı imkanlar bulan terör örgütü PKKnın Suriyede benzer imkanlar bulabileceği ihtimalini engellemek olduğunu söyledi.
     OSAM Müdürü Doç. Dr. Bacık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap baharıyla birlikte Ortadoğudaki bir çok ülkenin rejimlerinin değiştiğini veya otoritelerinin çöktüğünü ifade etti.
     Otoritesi çöken bir ülkede ciddi yasal boşluk ve kaos ortamının doğduğuna işaret eden Doç. Dr. Bacık, Bir ülkede otorite çöktüğü zaman, bu şu anlama gelir, türlü aktörler için büyük hareket alanları meydana gelir. Şu anda Suriye rejiminin bugün, güneyiyle, kuzeyiyle her bölgesi güvenlik gücüyle kontrol edilemez hale gelmiş durumda. Bu durum aynı şekilde Irak için de geçerli. Dolayısıyla bu ülkelerdeki sorunlar, uluslararası suç örgütlerinin hareket kabiliyetini ciddi manada genişletmiştir. Bu örgütlerin, söz konusu ülkelerde kendi aralarında ciddi rekabet içine girdikleri de bir gerçektir dedi.
     Arap baharıyla birlikte Mısırda meydana gelen olaylar sırasında güvenlik güçlerine ait binalar ile hapishanelerin neredeyse 3te birinin isyancılar tarafından yağmalandığını veya yıkıldığını, binlerce silahın sokağa çıktığını ifade eden Doç. Dr. Bacık, şunları kaydetti:
     Mısırdaki iç karışıklık döneminde hapishanelerden 70-80 bin civarında mahkum kaçtı. Bunların büyük çoğunluğu geri alınamadı. Ülkelerdeki otoriteler çöktüğü zaman, buradaki mafya örgütleri, çıkar örgütleri için büyük hareket alanları ortaya çıkmış oluyor. Bu sorunlu bölgeler de uluslararası suç örgütlerinin hakimiyet alanına entegre edilmiş olur. Arap baharının bu boyutunu ihmal etmemek gerekiyor. Türkiye coğrafi olarak doğu-batı koridorunda köprü konumunda bir ülke olduğu için, bölgedeki gelişmelere dikkat etme zorunluluğu var. Çünkü, bir şeye köprü olduğunuz zaman, bazı kötü şeyler de üzerinizden akacaktır, bunu böyle anlamak lazım.
     Türkiye açısından en kritik ve önemli sorunun Suriye meselesi olduğunu, çünkü artık Suriye rejimiyle konuşulamaz noktaya gelindiğini ifade eden Doç. Dr. Gökhan Bacık, şöyle devam etti:
     Arap baharının Suriye ayağı da nazik bir boyut kazanmıştır. Türkiyenin Suriye meselesinde canhıraş davranmasının bir sebebi de şudur, Irakın kuzeyinde bazı imkanlar bulan terör örgütünün, Suriyede benzer imkanlar bulabileceği ihtimalini engellemektir. Burada Türkiyenin çok dikkat etmesi gereken en önemli konu şu, özellikle Gaziantep ve çevresindeki illerde istikrarlı ekonomik büyümenin zarar görmemesini sağlamak. Bu bölgedeki gelişme, Türkiyenin genel ekonomisi kadar Kürt sorunu ve diğer meseleleri için de hayati önem taşımaktadır. Bu gelişmeye halel getirecek ve özellikle Türkiyenin Suriyeyle sınırı olan Kilisin daha güneyindeki alanlarda yeni bir oluşuma yol vermemesi gerekiyor. Çünkü, uluslararası kamuoyunda, Türkiyede gerginlik ve istikrarsızlık varmış gibi bir kanı oluşursa, bu yatırımları da, güvenliği de olumsuz yönde etkiler.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Türkiyenin Suriyedeki olaylara karşı tutumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER