Türkiyenin küresel düzeyde açılım politikası

Türkiyenin küresel düzeyde açılım politikası -Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Dikmen: -"Türkiye gerek bölgesinde gerekse küresel düzeyde açılım politikası izliyor. Türk dış politikasın


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Murat Dikmen, "Türkiye gerek bölgesinde gerekse küresel düzeyde açılım politikası izliyor. Türk dış politikasındaki bu açılım sadece komşularımızla değil, uzak coğrafyadaki bölgelerle de ekonomik ticari ilişkilerin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Türkiye artık, kabına sığmıyor" dedi.
     Dikmen, bir programa katılmak için geldiği Eskişehirde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dış politikasında son 10 yılda dışarıya yönelik bir açılımın gerçekleştirildiğini bildirdi.
     Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinde ekonomik anlamda potansiyel olduğunu anlatan Dikmen, şunları kaydetti:
     "ASEAN ülkelerinde nüfus çok, doğal kaynak var ve Türk ekonomisiyle bu ülkelerin ekonomisi arasında bir tamamlayıcılık söz konusu. Biz bunu gördük ve ASEANla ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. Şöyle ki ASEANın kuruluş anlaşması var biz ona 2010da katıldık. Sonrada ASEANa diyalog ortağı olmak istedik. Şu an bunu durdurmuşlar ama 2015 yılında bunu gerçekleştireceğiz. Biz komşularımızla, Ortadoğu ve Avrupada nasıl ticari ilişkilerimizi gerçekleştiriyorsak, Uzakdoğuda da bunu sürdüreceğiz."
     Türkiyenin gerek bölgesinde gerekse küresel düzeyde açılım politikası izlediğini dile getiren Dikmen, "Türk dış politikasındaki bu açılım sadece komşularımızla değil, uzak coğrafyadaki bölgelerle de ekonomik ticari ilişkilerin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Türkiye artık, kabına sığmıyor" diye konuştu.
    
     -"Ortadoğudaki karışıklıklar geçici"-
    
     Ortadoğuda yaşanan savaş ortamının, Türkiyenin ekonomik ilişkilerine yansımasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dikmen, şöyle devam etti:
     "Ortadoğudaki karışıklıklar geçici. Sayın Bakanımızın çok güzel tespiti vardır. 20inci yüzyılda 3 kırılma noktası olduğu yönünde. Bunlar 1991de soğuk savaşın sona ermesi, 2001de 11 Eylül olayları ve 2011de de Avrupadaki ekonomik kriz ve Arap Baharı... Şimdi yeniden dönüşüm süreci var. Bunun sonucu olumlu olacak ama bazı ülkeler için daha sarsıntılı, bazıları için de az. Biz, bu dönüşümde ekonomi mantığı açısından doğru yeri almalıyız. Şu an Suriye pazarı kapatılmıştı ama biz onu bypass edip yine ihracatımızı yapabiliyoruz. Ümitsizliğe kapılmaya gerek yok. Ticaret azaldı ama sıfırlanmadı."
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türkiyenin küresel düzeyde açılım politikası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER