Türkiyenin ilk Kürtçe drama dizisi: Siya

Türkiyenin ilk Kürtçe drama dizisi: Siya Mem-u Zin -Kürt şair Ahmed-i Haninin ünlü aşk destanı Mem-u Zinden esinlenilerek televizyona uyarlanan Siya Mem-u Zin, bu sezon da TRT 6da seyircisiyle buluşacak -TRT 6 Program Mü


DİYARBAKIR (A.A) - 1650-1707 tarihleri arasında yaşayan Kürt şair Ahmed-i Haninin ünlü aşk destanı Mem-u Zinden esinlenilerek televizyona uyarlanan, Türkiyede çekilen ilk Kürtçe drama dizisi olan Siya Mem-u Zin, bu sezon da TRT 6 ekranlarında seyircisiyle buluşacak.
     ANB Yapım tarafından hazırlanan, yönetmenliğini Yusuf Güvenin yaptığı, baş rollerini Cem Kurtoğlu, Süleyman Karadağ, Bilal Akif Yörük, Yaprak Durmaz, Aysun Güven, Özlem Maden ve Cengiz Toprakın paylaştığı dizi ekibi, düzenledikleri bir basın toplantısı ile dizinin yeni sezona ilişkin bilgilerini paylaştı.
     Toplantıda konuşan dizinin yapım koordinatörü Yunus Yılmaz, Ahmed-i Haninin ünlü eseri Mem-u Zinin Kültür Bakanlığının Kürtçeden Türkçeye çevirtip yayınladığı ilk eser olma özelliğine sahip olduğunu, Mem-u Zin eserinin dizisini çekerek destansı bir öyküyü seyirciyle buluşturmak istediklerini söyledi.
     Yılmaz, Mem-u Zin eserine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın önderliğinde bakanlıkça sahip çıkılmasının son derece önemli olduğunu, bu desteği asla unutamayacaklarını dile getirerek, Bu devrim niteliğinde tarihi bir eylem olarak hep hatırlanacak. Keza TRT Şeş de öyle. Kürt dilinde yayın yapan bir devlet kanalının varlığı, hem Kürtçe hem Türkçe konuşan, barışa ve demokrasiye, birlik ve beraberliğe inanan bütün Türkiye vatandaşları için çok değerlidir dedi.
     Dizinin 19. bölümü ile 1 Ekim Pazartesi akşamı saat 20.15te TRT 6da seyircisiyle buluşacağını kaydeden Yılmaz, 19. bölümde Zinin, Memi bulmak için türlü sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalacağı bilgisini verdi.
     Yılmaz, dizinin çekimleri için Konya, Mardin, Hatay ve Şanlıurfada mekan aradıklarını ancak çok fazla kullanılmış konaklardan uzak durduklarına dikkati çekerek, Malatyanın Arapgir ilçesini, Mem-u Zin hikayesinin geçtiği Şırnakın Cizre ilçesine çok benzemesi nedeniyle tercih ettiklerini, dizideki gün doğumu ve batımı sahnelerini ise Cizrede çektiklerini belirtti.
    
     -Türkiyede Kürtçe dizi furyası başlayacak-
    
     Yılmaz, Siya Mem-u Zin dizisini çekmeye karar verdiklerinde öncelikle Ahmed-i Haniyi doğru anlamaya çalıştıklarını, hazırlık aşamasında yaptıkları araştırmalarda Haninin Kürt halkının gönlündeki değerini gördüklerini ifade ederek, şöyle dedi:
     Bu dizi projesiyle, Hani gibi çok yönlü bir bilgeyi, abide bir şahsiyeti tanımak ve anlamaya çalışmak fırsatını bulduğumuz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Böyle muhteşem bir eserin gölgesinde kalabilmek bile ciddi çaba istiyor. Siya Mem-u Zin, bu aşk destanının günümüzde yaşanan bir yorumudur. Eserin temel unsurlarına bağlı kaldık. Eserin ve şairinin Kürt kökenli vatandaşlarımızın gönül dünyasındaki büyük değerini anlamış olmak bizi daha da titiz çalışmaya sevk etti. Türkiyede Kürtçe dizi furyası başlayacak. Kürtçe oyuncu bulmak için çok koşturduk ancak öğrendik ki; Kürtçe bilen çok oyuncu varmış ve bugüne kadar saklamışlar. İlerleyen projelerimizde onlara da yer vereceğiz.
     Dizide, Muğlalı, Bilecikli, Sivaslı, Diyarbakırlı ve Muşlu oyuncuların bulunduğunu, oyuncuları Kürtçe bilenlerden seçmeye gayret ettiklerini ifade eden Yılmaz, reji ekibinden özel eğitim almaları nedeniyle Kürtçe bilmeyenlerin de öğrenmeye başladığını belirtti.
     TRT 6 Program Müdürü Çetin Tüzün ise, Ahmed-i Haninin Kürtler için büyük önem atfeden bir şahsiyet olduğunu, üzerlerine küller serpilmiş bu tür şahsiyetleri, çok önemsediklerini söyledi.
     Dizinin büyük ilgi gördüğüne işaret eden Tüzün, Siya Mem-u Zin reyting olarak TRT 6nın en çok izlenen programlarından biri oldu. Başarısının büyük kısmını tarihi bir şahsiyetin eseri olmasından alıyor. Belki dönem filmi olsa çok daha ilgi çekecekti. Ama dönem filmi çekmenin zorlukları malum. Başarısını sürdürdüğü sürece dizi de devam edecek. Bölgede sadece reyting verileri değil, birebir görüşmelerde de bu ilgiyi görebiliyoruz. TRT 6nın büyük bir sürprizi var. Bir sonraki sezon itibariyle bir dönem filmi ile seyircinin karşısına çıkacağız diye konuştu.
     Oyunculardan Bilal Akif Yörük, Muğlalı olduğunu belirterek, bu dizi için teklif aldığında ailece çok mutlu olduklarını, dizinin çekimleri için büyük bir heyecanla bölgeye geldiğini söyledi.
     Çevresindeki insanların bu bölgeye ilişkin hiç bir önyargı taşımadığını ifade eden Yörük, Ailem bana önce önce insan olmayı öğretti. Yüzyıllardır Kürtü, Lazı, Çerkezi ile kardeşçe yaşamış bir milletiz. Muğlada da Cizrede de aşk aynı şekilde yaşanıyor dedi.
    
     Muhabir: Sema Kaplan-Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Türkiyenin ilk Kürtçe drama dizisi: Siya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER