Türkiyede 20 bin hasta organ nakli

Türkiyede 20 bin hasta organ nakli bekliyor


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Salih Tığlı, Türkiyede 20 bini aşkın kişinin hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
     Tığlı, Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, ülkede bağışlanan organların Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtıldığını belirterek, sistemin amacının ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak olduğunu ifade etti.
     Sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuların, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklinin sağlanmaya çalışıldığını vurgulayan Tığlı, sistemin yürütülmesi amacıyla Ankarada bulunan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezine bağlı olarak İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Erzurum ve Samsun illerinde Bölge Koordinasyon Merkezlerinin kurulduğunu belirtti.
     Tığlı, halkın organ bağışı konusunda hassasiyetinin artmasının önemli olduğunun aktaran Tığlı, şunları kaydetti:
     Ülkemizde 20 bini aşkın kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir. Yine şeker, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle böbrek yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır.
     Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu sayede bizlerin de ihtiyacı olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. Organ bağışı hayat bağışıdır. Çok basit bir yolla her yıl binlerce kişinin hayatını kurtarmak bizlerin ellerinde. Organ bağışı kararını sağlıklıyken vermek ve bunu sözlü olarak söylemek lazım ki sonrasında yakınlarımızı zor durumda bırakmamış olalım.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Türkiyede 20 bin hasta organ nakli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER