Tunusun Ankara Büyükelçisi Rhoumadan yatırım çağrısı:

Tunusun Ankara Büyükelçisi Rhoumadan yatırım çağrısı: -Tarım, turizm ve inşaat gibi alanlarda yatırımlara ihtiyacımız var


ANTALYA (A.A) - Ankara Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma, tarım, turizm ve inşaat gibi alanlarda yatırıma ihtiyaç duyduklarını belirterek, Türk yatırımcılara Tunusta yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
     Antalya Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) tarafından dernek binasında düzenlenen toplantıya katılan Büyükelçi Rhouma, Türkiye ile Tunusun aynı tarihi paylaşan kardeş iki ülke olduğunu ifade etti. 300 yıl boyunca Osmanlıların kendilerinde çok güzel hatıralar bıraktığını söyleyen Rhouma, Biz sizleri o kadar çok sevmişiz ki bayraklarımız bile aynı. Tunus şu anda Osmanlı eserlerinin en iyi görüldüğü ülkelerden biri dedi.
     Yılda 100 bin Tunuslunun tatil için Türkiyeyi tercih ettiğini anlatan Rhouma, Türkiye ile ilişkilerin Tunus Devriminden sonra daha da iyi seviyelere çıktığını belirtti.
     Türkiyenin Tunus devrimine çok destek verdiğini kaydeden Rhouma, Ülkemizdeki eğitim seviyesi oldukça yüksek. Eğitimli bir ülkeyiz. Bu nedenle devrim diğer ülkelerde olduğu gibi kanlı geçmedi. Kansız bir devrim yaşadık. Burada örnek alınan Türkiye modeli bizim için önemli. Tunus Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 50si kadın. Kadınlara da büyük önem veriyoruz diye konuştu.
     Tarihi ve kültürel kardeşlik bağlarına karşın ticari ilişkilerin beklenen düzeyde olmadığına dikkati çeken Rhouma, 11 milyona yakın nüfusa sahip Tunusta 20 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini anlattı. Yılbaşından bu yana Türkiye ile Tunus arasında 1 milyar 200 milyon dolarlık alışveriş gerçekleştiğini dile getiren Rhouma, Bu alışverişimiz de devrimden sonra gerçekleşti. Devrimden önce ne doğru düzgün ihracat ne de ithalatımız vardı. Bizler ekonomik anlamda ilişkilerimizin artmasını istiyoruz ifadelerini kullandı.
     Türk yatırımcıları Tunusa davet eden Rhouma, şöyle devam etti:
     Yabancı şirketler Tunusa yatırım amaçlı geldiğinde, ürettiği ürünün yüzde 70ini ihraç etmesi ve yüzde 30nu ülkemizde değerlendirmesi durumunda vergi almıyoruz. Binlerce dönüm arazimiz yatırım amacıyla bekliyor. İş gücü başta olmak üzere enerji ve diğer girdiler ülkemizde çok düşük seviyelerde. Tarım, turizm ve inşaat gibi alanlarda yatırımlara ihtiyacımız var. Özellikle Tunusun iklimi Antalyaya benziyor. Yani burada yetişen bir ürün orada da yetişebilir. Türkiye ile serbest ticaret anlaşmamız var. Tunusta üretilen bir ürünü Türkiyeye getirmeniz halinde gümrük vergisi yok. Ülkemizde yüzde 100 sermayeli Türk firması kurulabilir. Ayrıca bazı bölgelerde teşvik uyguluyoruz. Devrimden sonra altyapısı hazır arazileri yatırım için açtık. Buralarda hiçbir sorun yaşamadan 40-45 yıllığına uygun fiyatlarda yatırım yapabilirsiniz.
    
     -Devrimden sonra işsizlik yüzde 18e çıktı-
    
     Antalyanın turizm ve tarım tecrübelerinden yararlanmak istediklerini vurgulayan Rhouma, Tunusta oteller kurmak istediklerini bildirdi. Tunuslu işadamlarıyla ortak yatırımlar yapılması için çağrıda bulunan Rhouma, Tunusun yaşanabilir bir ülke olduğuna işaret etti.
     Devrimden sonra işsizlik oranının yüzde 18e çıktığını da ifade eden Rhouma, milli gelirin kişi başına 3 bin 500 dolar olduğu ülkede, özellikle tarım, ticaret, gıda, inşaat başta olmak üzere bir çok alanda yatırım yapılabileceğini anlattı. Tunusun Avrupa ülkelerine de yakın olduğunu kaydeden Rhouma, AGİD üyelerinin sorularını da yanıtladı.
     Konuşmasının ardından Rhoumaya AGİD Başkanı Ahmet Yahya Taşçı tarafından teşekkür plaketi verildi.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber / Güç Gönel
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Tunusun Ankara Büyükelçisi Rhoumadan yatırım çağrısı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER