TSE Başkanı Şentürk:

TSE Başkanı Şentürk: -Standartlara hakim olmamız, standart belirleyen ülkeler arasına girebilmemiz lazım -Bize ulaşın, ulaşamadığınız kişilerin istifa dilekçelerini sizin önünüze ulaştırırım, bunda da hiç acımam yoktur


MANİSA (A.A) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Standartlara hakim olmamız, standart belirleyen ülkeler arasına girebilmemiz lazım dedi.
     TSE ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) arasında muayene, deney ve kalibrasyon hizmetlerine yönelik işbirliği protokolü Anemon Otelde düzenlenen törenle imzalandı.
     Törende konuşan TSE Başkanı Şentürk, hakim olunamayan standartların Türk sanayicisinin rekabet şansını elinden alan araçlar haline dönüştüğünü söyledi.
     Sanayicinin standartları belirlemek için herhangi bir çaba sarf etmediğini vurgulayan Şentürk, akademik dünyanın da reel ekonomiden uzak kaldığını, standardı belirleyecek faaliyetlerin içerisinde yer almadığını belirtti.
     Şentürk, Avrupalıların belirlediği kurallarla üretim yapan sanayiciler gerçeği ile karşılaşıyoruz. Sık sık değişen standartlar yoluyla da sanayicimiz sürekli taşeron sanayici olmaya adeta mahkum hale getiriliyor. Standartlara hakim olmamız, standart belirleyen ülkeler arasına girebilmemiz lazım diye konuştu.
     TSEnin son bir yılda büyük atılım içerisine girdiğini ifade eden Şentürk, kurumla ilgili en çok şikayetin maliyetler hakkında geldiğini bildirdi.
     Geçmişte mühendis kaynağının yetmemesi nedeniyle belgelendirme işlemleri için birçok ile Ankaradan mühendis gönderildiğini, bunun da sanayiciye kesilen faturayı kabarttığını anlatan Şentürk, dış denetçi uygulamasıyla illerdeki mühendislerden yararlanarak maliyetleri yüzde 30-60 düşürdüklerini kaydetti.
    
     -Piyasa denetimi için işbirliği-
    
     Odalardan piyasa denetimi konusunda destek beklediklerini, TSE olarak buna yetkileri olmadığını anlatan Şentürk, imzalanan protokolün bu işbirliğini sağlayacağını ifade etti.
     Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
     O zaman merdiven altı üretimin Türk sanayicisini mahvetmesini de engelleyebiliriz. Yine işbirliği yaparak Uzak Doğu kökenli ürünlerin Türkiyeye elini kolunu sallayarak geldiği ortamlar konusunda bir güç oluşturabiliriz. Bunun için bir araya gelmemiz gerekiyor. Sorunlarımızı birbirimizi suçlamadan, çözüm önerilerimizle ortaya koymamız gerekiyor. Ama aramızda bir iletişim problemi var.
     Artık anlaşmayı bilmek mecburiyetindeyiz, hepimiz bunun faturasını ödüyoruz. Bize ulaşın, ulaşamadığınız kişilerin istifa dilekçelerini ben sizin önünüze ulaştırırım, bunda da hiç acımam yoktur. Çünkü bizim görevimiz Türk sanayicisinin ihtiyaçlarını gidermektir. Sanayici bizim için müşteri değildir, patrondur. Lütfen siz de bizimle ilişkilerinizde lanet olsun, yine şu belgeyi TSEden mi almak zorundayız anlayışı yerine şu sorunu nasıl çözebiliriz anlayışı noktasına gelmeye çalışın.
     Konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk ile MTSO Başkanı Bülent Koşmaz arasında Muayene, Deney ve Kalibrasyon Hizmetlerine Yönelik İşbirliği Protokolü imzalandı.
    
     Muhabir: Turgay Duyar / Tolga Albay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber TSE Başkanı Şentürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER