TSE Başkanı Şentürk:

TSE Başkanı Şentürk: -Türk sanayicisi, standartlara hakim olmadığı, standartları belirleme gücüne sahip olmadığı müddetçe sıkıntılarından kurtulamaz


SAMSUN (A.A) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türk sanayicisi, standartlara hakim olmadığı, standartları belirleme gücüne sahip olmadığı müddetçe sıkıntılarından kurtulamaz dedi.
     Şentürk, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Davut Altan Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen Kasım ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, standardizasyonun küresel ekonominin dayandığı en önemli temellerden birisi olduğunu belirtti.
     Standartların dünya ekonomisinde önemi hızla artan bir kavram olduğunu vurgulayan Şentürk, Dünya ekonomik büyüklüğünün 2010 yılı verilerine göre yüzde 20si standartlara dayalı üretimden oluşuyor. Dünya ekonomisinin 60 trilyon dolar civarında olduğu baz alındığında, 2010 yılı rakamlarına göre dünyada en az 12 trilyon dolarlık üretim standartlar baz alınarak yapılıyor. Bu oran her geçen gün hızlanma trendinde diye konuştu.
     Standartları belirleyen ülke olmak için özel sektör ve kamu kurumlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Şentürk, şunları söyledi:
     Türk sanayicisi, standartlara hakim olmadığı, standartları belirleme gücüne sahip olmadığı müddetçe sıkıntılarından kurtulamaz. Ne zaman katma değer ülkemizde kalır, o zaman hepimiz kazanabiliriz. Katma değerin ülkemizde kalabilmesi içinde, sadece standartlara uygun üretim değil, standartları belirleyen ülke olmak için de mücadele etmeliyiz. Bunu da özel sektör ve kamu kuruluşları işbirliği içinde verebiliriz. Standartlara hakim olamayan ve standartların belirlenmesine etki edemeyen bir Türkiyenin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girmesi mümkün değildir.
     Çinin standartlarla ilgili 4 bin öğrencinin eğitim gördüğü mühendislik fakültesi kurduğunu dile getiren Şentürk, Standardizasyon mühendisliğini kurmuştur Çin. Türkiyede ise standardizasyonla alakalı ciddi bir ilgisizlikle karşılaşıyoruz. Burada TSE, iş dünyası ve üniversitelerin derhal iş birlikteliklerini artırarak çözümler üretmesi gerekiyor. Kuralları rakipleriniz koyduğu sürece siz kaybetmeye mahkumsunuz ifadelerini kullandı.
     Konuşmanın ardından Şentürk ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu tarafından Kalibrasyon İşbirliği Protokolü imzalandı.
    
     Muhabir: Anıl Kuru
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber TSE Başkanı Şentürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER