TSE, Kamerunda hizmete hazırlanıyor

TSE, Kamerunda hizmete hazırlanıyor -TSE Başkanı Şentürk: -Kamerundaki araç muayenesinden, akaryakıt istasyonu denetimlerine kadar tüm hizmetlerin TSE tarafından verilmesi için ön mutabakat sağlandı -Tüm dünya krizle boğuş


ÇORUM (A.A) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Kamerundaki araç muayenesinden, akaryakıt istasyonu denetimlerine kadar tüm hizmetlerin TSE tarafından verilmesi için ön mutabakat sağlandığını söyledi.
     Şentürk, Çorum Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) ziyaret etti. Meclis toplantı salonunda sanayicilerle bir araya gelen Şentürk, TSEnin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
     Ekonominin tüm dünyada küresel hale geldiğini ifade eden Şentürk, ülkelerin küresel pazarlarda yer almak için kendi ekonomilerini ve sanayilerini güçlendirmek zorunda olduklarını söyledi.
     Türkiyenin bu sürecin tam merkezinde bulunan bir ülke olduğunu vurgulayan Şentürk, Türk iş adamları bugün ciddi pazarlarda iş yapıyorlar. Afrikanın çöllerinden Kanadaya, Uzakdoğuya kadar ellerinde çantaları ile çeşitli bağlantılar yapabiliyorlar. Tüm dünya krizle boğuşurken Türk ekonomisinin büyümesi, iş adamlarımızın küresel pazarlarda yeni alanlara girerek elde ettiği başarılar sayesindedir dedi.
     Türkiyede standardizasyon konusunda yeterli bilinçlendirme yapılamadığını ancak gelişmiş ülkelerin tümünde standardizasyon stratejileri olduğunu ifade eden Şentürk, Ülkemizde ne yazık ki standardizasyon konusunda bırakın stratejik belge hazırlamayı bu konuda oluşmuş ortak bir politika bile bulunmamakta. Önümüzdeki süreçte standartlara dayalı üretimleri gerçekleştirmeyen ülkeler hızlı bir şekilde dünya pazarlarında küçülecek, standartlara dayalı üretimleri gerçekleştirenler ise büyüyecektir diye konuştu.
     Standartları uygulamanın yanı sıra standartları belirleyebilmenin de önemli olduğunu dile getiren Şentürk, şunları kaydetti:
     Olay sadece standartları uygulayabilmek değil, aynı zamanda standartları belirleyebilmektir. Bugün gelişmiş ülkeler standartları belirleyebilmek için büyük çaba gösteriyor. Uluslararası Standartlar Teşkilatında Amerika 600ün üzerinde komitede ya başkandır ya da sekretaryasını yürütüyor. Çünkü komitelere etki etmenin yolu bu iki kanaldan geçer. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler 300-400 komitede bu görevleri yapıyorlar. Peki Türkiye kaç komitede görev yapıyor- Sadece 5 komitede... İşte gelişmiş ülkelerle Türkiyenin standardizasyona verdiği önemin bariz farkını burada görüyoruz. Almanyada komitelere girebilmek için üste para vermek zorundasınız. Türkiyede ise komiteye davet ettiğimiz kişi kaç para vereceksiniz, huzur hakkı ne kadar diye soruyor. Para almadan komitelere girilmiyor. Bunun değişmesi gerekiyor.
    
     -TSE Kamerunda hizmet vermeye hazırlanıyor-
    
     Türkiyenin standartlara hakim olan, standartları belirleyen ülkeler arasında olması için yoğun bir çaba harcadıklarını anlatan Şentürk, Kamerundaki araç muayenesinden, akaryakıt istasyonu denetimlerine kadar tüm hizmetlerin TSE tarafından verilmesi için ön mutabakat sağlandı dedi.
     İnşallah tekliften yana bir sıkıntı yaşamazsak biz bu hizmeti alacağız gibi görülüyor diyen Şentürk, bu hizmetlerin TSE tarafından verilebilmesi halinde söz konusu sektörlerle ilgili Türk sanayicilerin Kameruna ihracatta çok büyük bir avantaj elde edeceğini ancak bu konuda işbirliklerine ve desteklere ihtiyaç duyduklarını belirtti.
     İlk defa Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin standart teşkilatının, Avrupa Standartlar Kuruluşunun tam üyesi olduğuna dikkati çeken Şentürk, Bizden önceki idarecilerimizin başlatmış olduğu yolculuk bizim dönemimizde hamdolsun mutlu sona ulaştı ve ilk defa Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin standart teşkilatı, Avrupa Standartlar Kuruluşunun tam üyesi oldu. 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla. Hem de 29 oy hakkına sahip A grubu üyesi olduk. Yani Avrupada standartları değişirken biz evet ya da hayır demek için büyük bir güce sahip olduk. Bunun karşılığında bu kuruluşlara yıllık 1 milyon 450 bin lira aidat ödüyoruz diye konuştu.
     Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, TSE Başkanı Şentürke ziyareti dolayısıyla bir plaket takdim etti.
    
     Muhabir: Gazi Nogay / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber TSE, Kamerunda hizmete hazırlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER