Tralleiste antik yolun izleri sürülüyor

Tralleiste antik yolun izleri sürülüyor -Antik çağın Batı Anadoludaki önemli kentlerinden olan Tralleiste yapılan kazılarda, Roma dönemine ait çok sayıda sütun, kompozit başlık ve kemer, gün yüzüne çıkarılarak dönemin kent ul


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - Antik çağın Batı Anadoludaki önemli kentlerinden olan Tralleiste, bu yıl yapılan kazılarda Roma dönemine ait çok sayıda sütun, kompozit başlık ve kemer gün yüzüne çıkarılarak dönemin kent ulaşım güzergahının izine ulaşıldı.
     Kazıların bilimsel danışmanı Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tralleiste bu yıl yürüttükleri kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait önemli mimari parçalara ulaştıklarını söyledi.
     Ele geçen parçaların büyük bölümünün sütun parçaları olduğunu belirten Saraçoğlu, Bu sütunların en önemli özelliği çoğunun tamamlanabilir nitelikte, bazılarının ise tamamen sağlam olması. Sağlam olan örneklerden anlaşıldığı kadarıyla sütunların yükseklikleri 4,80 metreyi buluyor. Önümüzdeki kazı sezonunda bu alandaki tüm mimari parçalara ulaşma imkanı elde edeceğiz dedi.
    
     -Antik yol yapısı-
    
     Bu sezon kazı çalışmalarını tamamladıklarını ve sütunların ele geçtiği alanda başka arkeolojik yapıların da olduğunu dile getiren Saraçoğlu, şunları kaydetti:
     Burada bir antik yol olduğuna dair güçlü veriler var. Ancak konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinebilmek için önümüzdeki sezonda da kazı çalışmalarına devam etmemiz gerekiyor. Kazı çalışmalarını tamamlayıp mevcut tüm buluntu ve verilere ulaştıktan sonra, neredeyse tamamı tamamlanabilir nitelikteki sütunları, başlık ve kaideleri ile birlikte restore ederek ayağa kaldırmayı hedefliyoruz.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Tralleiste antik yolun izleri sürülüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER