Trabzonda Kaliteli Fındık Projesi

Trabzonda Kaliteli Fındık Projesi -Fındık üreticilerine 50 bin jüt çuvalın ücretsiz dağıtımına başlandı


TRABZON (A.A) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinasyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğünce desteklenen ve Oltan Gıda Maddeleri İhracat İthalat ve Ticaret Ltd. Şti tarafından finanse edilen Kaliteli Fındık Projesi-2012 kapsamında üreticilere ücretsiz jüt çuval dağıtımına başlandı.
     Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla aflatoksin oluşumuna neden olan naylon yerine jüt çuval kullanımını teşvik amacıyla hazırlanan projenin açılış töreni, TTB binası önünde yapıldı.
     Vali Vekili Adem Karahasanoğlu, törende yaptığı konuşmada, Trabzondaki görev süresi içindeki en önemli projelerden birine katıldığını belirterek, Fındık ihracatında, fındık üretiminde Türkiye lider ülke olacak. Bu liderliğini koruması ve devam ettirmesinin yolu dünya üretimde ve ihracatta uyulması gereken kurullara uyulmasıdır dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş ise tarımsal üretimde verim ve kalitenin artması için üretici bazında eğitici çalışmaları bulunduğunu ifade ederek, Bu şekilde ilgili ve ilişkili kuruluşlarla işbirliği yapılması bu çalışmaların verim ve kalitesini artırıyor. Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesiyle kazanan fındık sektörü ve Türkiye olacaktır diye konuştu.
     TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, borsa olarak 2003-2005 yılları arasında kaliteli fındıkla ilgili çalışma yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi:
     Fındıkta verim ve kalite randıman, randıman ise para demektir. Türkiye, fındıkta elinde bulundurduğu dünya üstünlüğünü korumak, hatta daha da pekiştirmek için çaba göstermelidir. Bu proje bunun en önemlilerinden biridir. Bazı konulara özellikle dikkat etmeliyiz. Fındığı aflatoksinden korumak için özellikle naylonlardan uzak durmalıyız. Naylon demek, bozukluk demektir. Bozukluk da randıman kaybı, para kaybı demektir.
     Üreticinin jüt çuval kullanarak kaliteli fındık üretmesi için bu yıl 50 bin çuvalla başlattıkları projeyi başarılı olması halinde gelecek yıllarda artırarak sürdüreceklerini belirterek, Hava şartları nedeniyle sıkıntı çeken üreticilerimiz için makineli kurutma sistemini devreye sokuyoruz. Bunu da bu yıl ücretsiz yapacağız dedi.
     Oltan Gıda Maddeleri İhracat İthalat ve Ticaret Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Veli Oltan da verim ve kalitenin arttırılması için herkese görev düştüğünü söyledi.
     Konuşmaların ardından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere jüt çuval dağıtımına başlandı.
     Proje kapsamında aldıkları jüt çuvalları kullanan üreticilere, belgelerini ibraz ettikleri takdirde kilo başına ilave fiyat uygulanacak. Kurutma işlemi ise Arsin Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilecek.
    
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Trabzonda Kaliteli Fındık Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER