Tortumdaki HES davası

Tortumdaki HES davası -CHP İstanbul Milletvekili Onur: HES davasında iddianameyi gördük. Asker dövmek, onu yapmak, şunu yapmak. Leylaya isnat edilen suçlar yok. Çocuk elini bile kaldırmamış (Fotoğraflı-Görüntül


ERZURUM (A.A) - CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, HES davasında iddianameyi gördük. Asker dövmek, onu yapmak, şunu yapmak. Leylaya isnat edilen suçlar yok. Çocuk elini bile kaldırmamış dedi.
     CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Onur, Erzurumun Tortum ilçesinde görülen HES duruşmasını takip etmek üzere geldikleri Erzurumda, HES projelerinin uygulandığı alanları gezdiler.
     Kılıçdaroğlu ve Onur, Tortum ilçesinde HES çalışmalarına engel olmaya çalıştıkları için haklarında dava açılan kişiler ve aileleriyle ilçe meydanında bir süre sohbet ederek, gelişmeler hakkında bilgi aldılar.
     Onur, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, HES davalarının siyasi davalar haline geldiğini ileri sürerek, şöyle konuştu:
     İddianameyi gördük içinde bir şey yok. Leylaya isnat edilen suçlar yok. Filmleri de seyrettik. HES davasında iddianameyi gördük. Asker dövmek, onu yapmak, şunu yapmak. Leylaya isnat edilen suçlar yok. Çocuk elini bile kaldırmamış. Bir tane görüntü bile yok. Şu anda terhis olmuş gitmiş tanıklar yüzünden, insanlar mağdur ediliyor. HES meselesi artık bir enerji meselesi değil, bu bir insan hakları meselesidir. Biz bu insan hakları bağlamında önümüzdeki günlerde bunu daha farklı gündeme getireceğiz.
     Kılıçdaroğlu da davalarda adı geçen kişilerin beraat etmesi gerektiğini ifade ederek, Leylaların bir an önce tamamen özgür olmalarını temenni ederim. Elimden geldiği kadar diğer duruşmaları da takip etmeye çalışacağım dedi.
     HES direnişinde güvenlik güçlerine mukavemette bulunduğu iddiasıyla yargılanan Leyla Yalçınkayanın avukatı Eşber Yağmurdereli ise müşteki ve sanıkların sayısının fazla olması, müştekilerin terhis olmaları nedeniyle adreslerinin bulunamadığını, bu nedenle de davanın uzadığını belirtti.
    
     -Herkes ana dilini öğrenmeli-
    
     Bağbaşı beldesinde gezi ve incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu ile Onur, HES projesinin uygulanacağı bölgenin yakınındaki bir alabalık çiftliğinde yemek yedi.
     Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Onur, Kürtçe eğitimle ilgili olarak, şunları kaydetti:
     Kürtçe eğitimle ilgili olarak herkesin dilini öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Partimizin de bu yönde bütün insanların ana dillerini öğrenmeleri konusunda görüşü var. Ana dilde eğitim konusunda oturulup, tartışılması lazım. Avrupada bile tek bir dilde işlem yapılıyor, birçok ülkede. Ülkemizde ne kadar uygulanabilir, kullanılabilir, teknik anlamda ne kadar geçerli olur. Başka bir dilde eğitim nasıl olur onu bilmiyorum. Ben bir dil bilimci veya eğitimci olmadığım için bilmiyorum.
     Onur, bir çocuğun ana dilde eğitim alarak büyümesi gerektiğini de belirterek, Bir çocuk, dilini yazarak, okuyarak büyümesi doğru olandır. Öğrenmemiş ise okulda seçmeli ders olarak öğrenebilir. Benim şahsi görüşüm budur. Benim bu görüşte olmam veya bir başkasının görüşü nedir önemli değil. Önemli olan ortak akılda, mutlak doğruda buluşmak gerekir diye konuştu.
     Daha sonra Kılıçdaroğlu ve Onur, beldedeki cami olarak kullanılan tarihi Meryem Ana Kilisesini gezdi.
     Kılıçdaroğlu ile Onur yarın da Aşkale ilçesine giderek, Karasu-2 Baraj Göletinde boğulan 5 TEDAŞ işçisinin yakınlarıyla görüşecek.
    
     Muhabir: Selami Küçükoğlu / Muharrem Aksakallı
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Tortumdaki HES davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER