Tescil korkusuyla yıkılmak istenen binalara izin

Tescil korkusuyla yıkılmak istenen binalara izin yok -Zonguldakın Devrek ilçesinde, vatandaşların koruma kararı çıkar korkusuyla yıkmaya başladığı tarihi nitelikli evlere, belediye tarafından verilen yıkım izinleri durduruldu


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy/İbrahim Tığ - Zonguldakın Devrek ilçesinde, vatandaşların koruma kararı çıkar korkusuyla yıkmaya başladığı tarihi nitelikli evlere, belediye tarafından verilen yıkım izinleri durduruldu.
     Bir süre önce Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu uzmanlarının Devrekte tarihi nitelikli evlerin bulunduğuna yönelik tespitler yapması üzerine tescil korkusuyla bazı bina sahiplerinin evlerini yıkması Anadolu Ajansı tarafından gündeme getirilince yetkililer harekete geçti.
     Belediye yetkililerinin Koruma Kurulunun hangi evleri tescillemeyi planlandığını bilmediklerinden yıkım taleplerine olumsuz yanıt veremediklerini belirtmesi üzerine, geçen ay Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Devrek Belediyesinde evlerin bulunduğu ada ve parsellerin numarası yer alan yazı gönderilerek yıkımlara izin verilmemesini istendi.
     Koruma kurulunun 18 ada ve parselde bulunan binalarla ilgili tespit çalışmaları doğrultusunda Devrek Belediyesi de evler için yıkım izni vermeme kararı aldı.
     Belediye ekiplerinin yaptığı çalışmalarda yıkılan 11 evden kurulun tespit listesindeki 2 binanın belediyeden izinli yıkıldığı, 7 yapının başvuru yapılmaksızın yıkım işlemlerinin gerçekleştiği tespit edildi.
     Sahipleri tarafından korkuyla yıkılan 11 binadan 2sinin tescil için ön tespit yapılanlardan bile olmadığı belirlendi.
    
     -Ev sahipleri evlerini boşuna yıktılar
    
     Devrek Belediye Başkan Yardımcısı Çetin Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 Kasımda Koruma Kurulunun kendilerine yazı gönderdiğini, tespit işlemlerinin hangi ad ve parsellerin üzerinde yapılacağını açıkladığını söyledi.
     İlçedeki 18 ada ve parsel üzerindeki evlerle ilgili tarihi netiliklerin olup olmadığı yönünde çalışma gerçekleştirileceğini ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:
     Yıkılan binalardan 2sinin sahibi belediyemizden gerekli izni almışlardı. Ancak, 7sinin herhangi bir başvurusu yok. İşin ilginç tarafı yıkılan binalardan 2sinin tescille ve tespitle hiç alakası olmamasına rağmen sahiplerinin korkarak yıktırmasıdır. Çalışmalarımız devam ediyor. İzinsiz yıkımı gerçekleştirilen ev sahiplerine para cezası uygulayacağız. Bu konudaki gerekli tebliğleri de yaptık.
     Bozkurt, Koruma Kurulunun 18 ada ve parsel üzerindeki 50ye yakın evde inceleme yaptığını ve bunları fotoğrafladıklarını öğrendiklerine işaret ederek, Uzmanların çalışması sonrasında kurula tespit işlemi süren binaların hangisi olduğunu sormuştuk. Onla bu bilgiye veremeyeceklerini söylemişlerdi. Şimdi de O binaları neden yıktırdınız diye soruyorlar. Bu bir kör dövüşüne döndü. Bize bildirilen ad ve parsellerin üzerinde artık belediyenin tasarrufu kalmadı. Yıkımı halinde Koruma Kurulunu bilgilendirmemiz gerekiyor. Yetki onlardadırdiye konuştu.
     Vatandaşların Koruma Kurulunun çalışmalarına tepkili olduğunu ileri süren Bozkurt, belediyeye başvuran ev sahiplerinin evlerinin herhangi tarihi niteliği olmadığını savunduğunu, kendilerinin de böyle düşündüğünü kaydetti.
    
     -Gündemimize almadığımız binalar da yıkılmış-
    
     Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu da evlerin yıkılmasıyla ilgili belediyeden yazılı görüş istediklerini söyledi.
     Tespit yapılan binaların yıkımına ilişkin gerekli cezai işlemlerin uygulanıp uygulanmaması konusunda da genel müdürlüklerinden görüş talep ettiklerini vurgulayan Sucu, İlçede gündemimize almadığımız binalar da yıkılmış. Ancak bizim incelememize konu olan yapılar da var. Henüz sonuca varmış değiliz. Belki hukuki bir süreç de uygulanacak. Bunun için idari altyapısının oluşturulması lazım. Kurumsal görüşleri de önemsiyoruz. Belediyeden görüş istedik. Süreçlerin tamamlanması için beklemekteyiz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Tescil korkusuyla yıkılmak istenen binalara izin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER