Tekirdağ, Atık Su Arıtma Tesisine kavuşuyor

Tekirdağ, Atık Su Arıtma Tesisine kavuşuyor -Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), Tekirdağda yapılacak Batı Atık Su Arıtma Tesisine 115 milyon liralık kredi sağladı -JICA Türkiye Ofisi Başkanı Akio: Bundan sonra


TEKİRDAĞ (A.A) - Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA), Tekirdağda yapılacak Batı Atık Su Arıtma Tesisi için 115 milyon liralık kredi sağladı.
     Tekirdağda düzenlenen Batı Atık Su Arıtma Tesisi bilgilendirme toplantısına katılan JICA Türkiye Ofisi Başkanı Saito Akio, burada yaptığı konuşmada, İller Bankası ile yaklaşık 300 milyon liralık anlaşma yaptıklarını ifade ederek, çevre yönetimine dönük projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
     Tekirdağa karşı özel bir sempati duyduğunu ifade eden Akio, İller Bankası ile yapılan anlaşmayla kredinin toplam miktarı yaklaşık 300 milyon TL. Yerel yönetimlerin çevreye yönelik yatırımlarını finanse etmeye yönelik bir kredi. JICAnın Türkiye ile yaklaşık 50 yıllık bir iş birliği var. JICAnın Türkiyede finanse ettiği bir çok proje var. Bunlar, Boğaziçi Köprüsü, Haliç Köprüsü, İstanbula içme suyu sağlayan Melen projesi ve Marmaray projeleri. Bundan sonra da çevre yönetimi ve yönlendirmesine dönük projelere destek vereceğiz diye konuştu.
     Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç da kanalizasyonun yıllardır açıktan denize akmasının üzüntü verici bir durum olduğunu belirterek, Tekirdağ ve Marmara Denizinin temizlenmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.
     Dalgıç, bu çalışmanın, Tekirdağın tüm kanalizasyon ve yağmur suyu gider sistemini yeniden oluşturmak ve özellikle de biyolojik arıtma tesisini kurmak üzere yapıldığını dile getirerek, Marmara Denizinin temizliği konusunda Tekirdağın da bir katkı yapmasını sağladıklarını anlattı.
     İller Bankası ile defalarca yaptıkları görüşmeler sonucunda arıtma tesisi ve kanalizasyon çalışmaları projesinin hayata geçtiğini ifade eden Dalgıç, şunları kaydetti:
     Bugün itibariyle biyolojik arıtma tesisinin yeri, yağmur suyu giderleri, kanalizasyon yerleri belli. Bunların nerede, nasıl toplanacağı, nasıl arıtılacağı ve denize nasıl derin deşarj edileceği belli oldu. İller Bankasının katkısı ve JICAyla kredi anlaşması imzaladık. Bu imza, Türkiye ve Tekirdağ için önemli ve anlamlı bir imza. 115 milyon liralık kaliteli bir kredi elde ettik. 7 yıl boyunca ana parası ve faizinin ödemesi yok. Bu kredi, 18 yılda ödenecek.
    
     -Tesisin, tamamlanma süresi 2015 yılının sonu-
    
     İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk İmamoğlu da İller Bankasının 1933 yılından bugüne kadar alt yapı konusunda Türkiyenin yapılanmasında önemli bir kurum olduğunu dile getirdi.
     İmamoğlu, JICA ile imzalanan 300 milyon liralık kredinin önemli bir kısmı, Tekirdağ Belediyesi ile yaptığımız anlaşma gereği Batı Atık Su Arıtma Tesisi projesinde kullanılacak. Bir kaç ay içinde arkadaşlar projeyi tamamlayacak. İhale sürecine geçilecek. Muhtemelen 5 ay içinde ihaleye başlanmış olur. Tamamlanma süresi de 2015 yılının sonu olarak görülüyor ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Ergin Akgün/Muhterem Erkul
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Tekirdağ, Atık Su Arıtma Tesisine kavuşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER