Tekirdağda bağ bozumu heyecanı

Tekirdağda bağ bozumu heyecanı -Şarköyde, Türkiyenin dört bir yanına gönderilen üzüm hasadına başlandı -Gaziköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Solak: -Köyümüzde 2 bin dekar bağ yerinde, yılda ortalama 2 bin 200


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - Yavuz Karaduman - Tekirdağın Şarköy İlçesinde, Türkiyenin dört bir yanına gönderilen üzüm hasadına başlandı.
     Geçimini üzüm yetiştiriciliği ile sağlayan Gaziköylü bağcılar, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini toplamak için sabahın ilk ışıkları ile birlikte bağ motorlarıyla gittikleri bağlarda yoğun bir mesai veriyor.
     Gün boyu toplanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor. Hazırlanan üzüm sandıkları köydeki üzüm toplama alanına getiriliyor ve buradan da kooperatif aracılığıyla bölgedeki şarap üreticilerine veriliyor.
     Gaziköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 130 haneli köylerinde, tek geçim kaynaklarının üzüm yetiştiriciliği olduğunu belirtti.
     Türkiyenin dört bir yanına üzüm gönderdiklerini anlatan Solak, Köyümüzde 2 bin dekar bağ var. Bunun 400 dekarı sofralık, diğerleri şaraplık. Yılda ortalama 2 bin 200 ton şaraplık üzüm üretiyoruz. Ortalama 350-400 ton da sofralık üzüm yetiştiriyoruz diye konuştu.
    
     -Üzümü pazarlamada sıkıntı yaşıyoruz-
    
     Ali Solak, yetiştirilen üzümlerden hak ettikleri geliri elde edemediklerini savunarak devletin, buğday, ayçiçeği, mısır gibi ürünlere verdiği desteğin üzüme de verilmesini istedi.
     Özelleştirmelerle birlikte üzüm alan devlet fabrikalarının kapandığını, bunun da kendilerini olumsuz etkilediğini ileri süren Solak,En önemli sıkıntı, üzümün pazarlanması. Pazarlamada sorun var. Özelleştirme olunca devlet tarafından alımlar kalmadı. Özel firmalarda, nakliyede, alacakların tahsilinde sorunlar yaşanıyor. Önceki yıllarda bunlar yaşanmazdı. Para düzenli ödenirdi. Nakliye de iyiydi. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünün yaptığı desteklemelerden memnunuz. Enstitü, bağ çubuğu veriyor. Üzüm yetiştirme konusunda eğitimler de veriliyordedi.
     Üzüm işçileri de geçimlerini üzüm toplayarak sağladıklarını belirterek, kendilerine verilen desteklerin arttırılmasını istediler.
     Öte yandan, bölgedeki şarap üreticileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, fiyatların kilo başına Semilyon için 90 kuruş, Şensu için 100 kuruş, Gamay için 110 kuruş, Cabernet ve Merlot için 120 kuruş, Savunyon Blanc için de 150 kuruş olarak belirlendiği bildirildi.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Tekirdağda bağ bozumu heyecanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER