Tedavi edilen şahin doğaya bırakılacak

Tedavi edilen şahin doğaya bırakılacak -Muğlada kan paraziti teşhisiyle yaklaşık bir aydır tedavi edilen şahinin gök yüzüyle buluşma denemesi başarısız oldu -Gökova Medika-Vet Hayvan Hastanesi Başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı


MUĞLA (A.A) - Muğlada kan paraziti teşhisiyle yaklaşık bir aydır tedavi edilen şahin gök yüzüyle buluşma denemesi yaptı.
     Gökova Medika-Vet Hayvan Hastanesi Başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı Veteriner Hekim Göksel Bayramlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanda bulunan şahinin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından getirildiğini, gerekli müdahaleyi yaptıklarını ve koruma altına aldıklarını söyledi.
     Yaklaşık bir aydır tedavi edilen şahin için gök yüzüyle buluşma denemesi yaptıklarını ve ilk denemenin başarısız olduğunu belirten Bayramlı, şahinin hastaneye ilk geldiğinde depresif durumda olduğunu ve ayaklarında felçler oluştuğunu kaydetti.
     Yaklaşık bir aydır çeşitli tedavi süreçleri uyguladıklarını ve tedaviye çok hızlı yanıt aldıklarını belirten Bayramlı, Bize ilk geldiğinde kanatları tutuktu ve kesinlikle açamıyordu. Derhal teşhis koymaya çalıştık. Kan muayenesinde bu duruma neden olabilecek bir protozon belirledik ve derhal tedaviye başladık. Bu protozonun yaptığı en önemli şey kansızlık. Tedaviye çok hızlı bir yanıt aldık ve 2-3 gün içerisinde şahinde yeme refleksi başladı ve daha sonra yavaş yavaş ayakları normale döndü. Tünekte durabilmeye başladı. Bu aşamada artık kanatlarını da kullanabiliyor dedi.
     15 gün içerisinde şahinin iyileşme eğilimi gösterdiğini ve her geçen gün şahinin durumunun iyiye gittiğine işaret eden Bayramlı, Ümit ediyorum ki onu doğaya tekrar kazandıracağız. Şahinde tespit ettiğimiz kan paraziti çok nadir görülen bir hastalık. 2 tane daha kuşta bu hastalığı tespit ettik ancak bu kuşlar bize intikal ettikten çok kısa bir süre sonra öldü. Dolayısıyla ölümcül bir hastalık. İnsana geçme olasılığı olmayan ancak çiftliklerde yetiştirilen tavuklara bulaşabilen bir hastalık. Bulaşması sineklerle olduğu içinde kontrolü oldukça güç diye konuştu.
     Teşhis edilen hastalığın türü ile ilgili DNA testleri yaptıklarını ve çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Bayramlı, şunları söyledi:
     Bu hastalık daha önce görülen bir tür mü yoksa Anadoluya özgü bir tür mü onun da tespitini yapacağız. Eğer Anadoluya özgü bir türse de bizim için enteresan bir bulgu olacak. Klinik olarak gözlem yapma açısından da bizim için özel bir veri oldu.
     Göksel Bayramlı, bir hafta içerisinde şahini tekrar doğaya bırakacaklarını ifade etti.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Tedavi edilen şahin doğaya bırakılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER