Taş kömürünü bulan Uzunmehmet yılbaşı pastasına

Taş kömürünü bulan Uzunmehmet yılbaşı pastasına yansıdı -Ereğli ilçesine bağlı Kestaneci Mahallesinde 183 yıl önce taş kömürünü bulan Uzunmehmetin tasvir edildiği yılbaşı pastası hazırlandı


ZONGULDAK (A.A) - Ereğli ilçesine bağlı Kestaneci Mahallesinde 183 yıl önce taş kömürünü bulan Uzunmehmetin tasvir edildiği yılbaşı pastası hazırlandı.
     Vera Pastahanesi sahibi Sinan Çapar (32), AA muhabirine yaptığı açıklamada, taş kömürünü buluşunun 183. yıl dönümü nedeniyle bu yıl Uzunmehmetin de içerisinde yer aldığı bir pasta yapma kararı aldıklarını söyledi.
     Recep İvedikle başladıkları serüvene Zonguldakın ve ilçenin simgesi olan Uzunmhemeti anmak için yılbaşı pastası yaptıklarını ifade eden Çapar, şöyle konuştu:
     Maden ocağı, taşkömürü ve Uzunmehmetin de içerisinde yer aldığı bir pasta yaptık. Dört gün boyunca 4 ustayla birlikte uğraşarak yaptığımız Uzunmehmet pastasında 60 kilogram çikolata, 30 kilogram yağ ve 35 kilogram şeker unu kullandık. Pastanın yaklaşık maliyeti ise 2 bin lirayı geçti. Uzunmehmetin anısına böyle katkı sağlamak istedik. Ereğli halkının ilgisi oldukça olumlu. Bizlere pastayı yaptığımız için teşekkür ediyorlar. Hatta kömür vagonu içerisinde bulunan çikolataları kömür sananlar bile var. 2013 yılının ilk haftasına kadar iş yerinde pastayı sergileyeceğiz.
    
     -Uzunmehmetin öyküsü-
    
     Uzunmehmet ve kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yılları arasında geçiyor.
     Öyküde, Uzunmehmetin kömürü buluşu şöyle anlatılıyor:
     Uzunmehmet, Ereğliye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820li yıllarda Ereğlinin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Uzunmehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.
     Uzunmehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzunmehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir.
     Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzunmehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbula götürür. Padişah İkinci Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek Uzunmehmeti 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.
     Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzunmehmetin kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbula fen heyetine gitmek için yola çıkan Uzunmehmeti, Leblebici Hanında öldürtür.
    
     Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş / Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Taş kömürünü bulan Uzunmehmet yılbaşı pastasına Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER