Tarsusta köy ve araziler su taşkınlarına

Tarsusta köy ve araziler su taşkınlarına karşı korunacak -DSİ 6. Bölge Müdürlüğünce başlatılan çalışma kapsamında Berdan Nehrinde yapılacak 13.5 kilometrelik menderes ile suyun akış hızı azaltılacak


MERSİN (A.A) - Tarsus ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğünce başlatılan çalışma kapsamında Berdan Nehrinde yapılacak 13.5 kilometrelik menderes ile suyun akış hızı azaltılarak, köy ve araziler su taşkınlarına karşı koruma altına alınacak.
     Çalışma, aşırı yağışlar nedeniyle taşan Berdan Nehrinin etkilediği Kulak, Bahşiş ve Egemen köyleri ile Aynaz Ovasındaki tarım arazilerin yanı sıra Tarsus-Kazanlı turizm bölgesinde yapılacak otel ve tesisleri de olası su taşkınlarına karşı koruyacak.
     Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, DSİ İl Müdürü Mehmet Güneş, Şoförler ve Otomobilciler Başkanı Duran Şen, Egemen Köyü Muhtarı Harun Danabaş ve Kulak Köyü Muhtarı Orhan Ercan ile birlikte projenin gerçekleştirileceği alandaki inşaat çalışmalarını inceledi.
     Kaymakam Güldibi, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Berdan Nehrinin denizle buluştuğu Egemen ve Kulak köyleri ile Bahşiş beldesinde yaşanan su taşkınları sonrasında binlerce dönüm arazinin zarar gördüğünü söyledi.
     Buna bağlı olarak milyonlarca lira değerinde tarım ürününün sular altında kaldığını ifade eden Güldibi, bunun önüne geçebilmek amacıyla DSİ Genel Müdürlüğünün 10 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği çalışma ile sorunun çözüme kavuşturulacağını belirtti.
     Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın talimatı doğrultusunda başlatılan çalışma ile su baskınlarının önüne geçilmesinin yanı sıra eski dere yatağının da turizm bölgesine kazandırılacağını vurgulayan Güldibi, yapılacak 13.5 kilometrelik menderes çalışması hakkında bilgi verdi.
    
     -Turizm Bölgesi de koruma altına alınacak-
    
     AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun da, yaklaşık bir yıldır sürdürülen ön çalışma neticesinde hayata geçirilen proje ile sorunun çözüme kavuşturulacağını ve tarlada kalan ürünlerle yaşanan milli servet kaybının önüne geçileceğini söyledi.
     Çalışma ile hem köy ve tarım arazilerinde yaşanan su taşkınlarının önleneceğini, hem de olası taşkın nedeniyle tehlikeye maruz kalabilecek Tarsus-Kazanlı turizm bölgesinde yapılacak tesislerin koruma altına alınacağını belirten Uzun, Tarsusun içinden geçen Berdan Nehri boyunca gondol gibi sosyal aktiviteler de hayata geçirilebilecek. Ayrıca yörede balıkçılık faaliyetleri de artacak diye konuştu.
     Çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması için yoğun şekilde çalışıldığına işaret eden Uzun, şunları kaydetti:
     Tarsus-Kazanlı kıyı şeridi turizm bölgesine ilk etapta, Ekonomi Bakanımız Çağlayanın girişimleri sonucu daha sonra yatak kapasitesinin 15 bine çıkarılması gündemde olan toplam 7 bin 600 yatak kapasiteli oteller yapılacak. Su taşkınları nedeniyle şu anda turizm bölgesi de risk altında bulunuyordu. Çalışmayla taşkınlar önlenirken köy ve arazilerin yanı sıra turizm bölgesi de risk altında kalmaktan kurtulacak.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt/Veli Gürgah
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Tarsusta köy ve araziler su taşkınlarına Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER