Tarlalara dadanan ayı ve domuzlar, çiftçileri

Tarlalara dadanan ayı ve domuzlar, çiftçileri canından bezdirdi -Gölpazarı ilçesinin 12 köyünde çiftçiler, tarlalara zarar veren yaban hayvanları yüzünden ürün alamamaktan yakındı -Çiftçiler, zararın daha fazla büyümesini engellemek amacıyl


BİLECİK (A.A) - Zafer Özuğur - Muhsin Arslan - Bilecikin Gölpazarı ilçesine bağlı 12 köyde yaşayan çiftçiler, kiraz ve ceviz ağaçlarıyla sebze, meyve ve tahıl ekili tarlalara zarar veren ayı ve domuzlar yüzünden ürün alamamaktan yakındı.
     İlçeye bağlı Çukurören, Türkmen, Derecikören, Küçüksusuz, Büyüksusuz, Kavak, Keskin, Söğütçük, Üzümlü, Gözaçanlar, Alıç ve Seyfiler köylerindeki kiraz ve ceviz ağaçlarıyla fasulye, karpuz, kavun, buğday, nohut ve ayçiçeği gibi ürünler ekilen tarlaların sahiplerinden bazıları, hasat döneminde ağaç ve bitkilerde zarar oluştuğunu gördü.
     Zararın, tarlalara giren ayı ve domuzlardan kaynaklandığını belirleyen çiftçiler, bu hayvanların telef edilmesinin ağır para cezaları gerektirdiğini öğrenince silahla vurmak gibi kendi yöntemleriyle mücadele etme düşüncesinden vazgeçti.
     Köy Muhtarı Mustafa Şen ve çiftçiler, zararın daha fazla büyümesini engellemek amacıyla ayı ve domuzları korkutup kaçırmak için çeşitli noktalarda günün 24 saati nöbet tutmaya başladı.
     Çiftçiler, ayılar yavrularıyla dolaştığı için insanlara zarar verebileceği endişesiyle kadınların yanlarında erkek olmadan tarlalara gitmesine de izin vermiyor.
    
     -Ektiğimiz hiçbir üründen destekleme ödemesi alamıyoruz-
    
     Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, AA muhabirine, çoğunlukla kiraz ağaçlarına zarar veren yaban hayvanlarının görüldüğüne ilişkin birçok çiftçiden ihbar aldıklarını söyledi.
     Tarlalara dadanan ayı ve domuzların, çiftçileri büyük zarara uğrattığını dile getiren Denizli, şöyle konuştu:
     Doğadaki yaban hayvanlarıyla yaşamaya alışkınız ama ayı ve domuzlar ürünlerimize zarar verdiği için tedirginiz. Kentlere giden insanları köye getiremiyoruz, yaşatamıyoruz. Gençler burada yaşamak istemiyor. Yaban hayvanlarından zarar gördüğümüz için hiçbir ürün yapamıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleme ödemeleri var. Bunlar için destek primi alma hakkımız var ama ektiğimiz hiçbir üründen destekleme ödemesi alamıyoruz. Çünkü ayçiçeği, mısır, nohut ekiyoruz; domuzlar yiyor. Kiraz yetiştiriyoruz; onu da ayılar yiyor. Yaban hayvanlarını yok etmek istemiyoruz, onlarla yaşamak istiyoruz ama ilgili kurumlardan yardım bekliyoruz. Ya yaban hayvanlarıyla ilgili bir sigorta çıkarılsın ya çiftçinin zararı giderilsin ya da bizi alsınlar başka bir yere taşısınlar ve burası yaban hayvanların bölgesi olsun.
     Gölpazarı Meyve Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Mustafa Öner de 10 yıldır çocukları gibi koruyup gözettikleri kiraz fidanlarına ayıların zarar verdiğini bildirdi.
     Ne yapacaklarını bilemediklerini anlatan Öner, Çiftçimiz mağdur durumda. Ayı vurmanın cezası ağır olduğu için vuramıyoruz dedi.
     Öner, bölgede 2 bine yakın kiraz fidanı bulunduğunu ifade ederek, bir kiraz fidanının iyi bir bakım sonucu dikildikten 10 yıl sonra verimli olabildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Tarlalara dadanan ayı ve domuzlar, çiftçileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER