Tarım desteklemelerine yoğun ilgi

Tarım desteklemelerine yoğun ilgi -Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı kapsamında yüksek standartlarda tarım üretimi için 42 ilden bin 627 proje başvurusu alındı -TKDK Başkan Vekili Akgündüz: "IPARD 9. başvuru çağrı döneminde


KASTAMONU (A.A) - Yusuf Çelik - Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında AB standartlarında tarım üretimi için 42 ilden bin 627 proje başvurusunun alındığı bildirildi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkan Vekili Kerem Akgündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB Katılım Öncesi Yardım Aracının (IPA) 5. bileşeni olan IPARDın, ABnin ortak tarım, kırsal kalkınma ve ilgili politikalarının uygulanması için uyum hazırlıkları ve politika geliştirilmesini desteklediğini belirtti.
     Akgündüz, bu yılın ocak ayında kurumlarınca 42 ili kapsayan 9. başvuru çağrı ilanının yayınladığını vurgulayarak, bu çağrı döneminde yatırımcıların yoğun ilgisi sonucu, 42 il koordinatörlüğünde bin 627 proje başvurusunun alındığını söyledi.
    
     -"En fazla proje Tokattan-
    
     IPARDın çağrısında 10 alt sektöre destek verildiğini dile getiren Akgündüz, en çok proje alınan illerin 168 projeyle Tokat, 152 projeyle Samsun, 146 projeyle Sivas, 119 projeyle Amasya ve 96 projeyle Ankara olduğunu ifade etti.
     Akgündüz, TKDK vasıtasıyla yapılacak bu yatırımların ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını anlatarak, IPARD kapsamında kırsal alanlara yönelik yatırımlara 1 milyar 165 milyon avro hibe desteği sağlanacağını vurguladı.
     Bu rakama "faydalanıcı" katkısı da eklendiğinde Türkiye için yapılacak toplam yatırımın 2,5 milyar avroyu bulacağına dikkati çeken Akgündüz, "IPARD 9. çağrı döneminde gelen başvuruların toplam yatırım tutarı 1,3 milyar lira. Bu projelere talep edilen hibe destek tutarı ise 520 milyon 370 bin 836 lira. Kurumumuz vasıtasıyla yapılacak bu yatırımların ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağı açıkça görülüyor" diye konuştu.
    
     -IPARDla AB standartlarında tarım-
    
     Akgündüz, IPARDla Türkiyede AB standartlarında tarımın hedeflendiğini dile getirerek, programla tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyinin yükselmesine ve yaşam koşullarının iyileşmesine olanak sağlanmasının beklendiğini söyledi.
     Son 10 yılda önemli bir ivme kazanan Türk tarımının, verimliliği yüksek, dünya standartlarında üretim yapan, küresel düzeyde rekabet gücüne sahip ve sürdürülebilir bir sektör haline geleceğini belirten Akgündüz, "Tarım-sanayi entegrasyonuna sağlayacağı katkıya ek olarak yatırımların yönlendirilmesi ile yatırımcı ruhu ve bilincinin oluşturulması sayesinde kurumumuz, Türkiyenin AB uyum sürecine tarım ve kırsal kalkınma boyutuyla katkı sağlayacak" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Tarım desteklemelerine yoğun ilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER