Tarihi surların kalıntıları jeoradarla belirlenecek

Tarihi surların kalıntıları jeoradarla belirlenecek -EGİAD ve Zozopov Vakfı işbirliğiyle Osmanlı Devletinin son döneminde yıkılan Edirnedeki tarihi surların kalıntıları tespit edilecek (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Edirne Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve Zozopov Vakfı işbirliğiyle Osmanlı Devletinin son döneminde yıkılan Edirnedeki tarihi surların kalıntıları jeoradarla belirlenecek.
     EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan İnci, bir restoranda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği (AB) Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında oluşturulan İki Komşu Ülkenin İşbirliğinde Kültürel Ağın Oluşturulması projesinin AB tarafından onaylandığını söyledi.
     Projenin EGİAD ve Bulgaristanda faaliyet gösteren Zozopov Vakfınca yürütüldüğünü belirten İnci, şöyle konuştu:
     Daha önce kentteki surların yerlerinin tespitiyle ilgili çeşitli çalışmalar yapıldı. Ancak öncekilere nazaran jeoradar cihazıyla tekrar tespit yapılacak. Eksik kalmış noktalar varsa bunları belirleyerek tartışmaya açacağız. Bulgaristanda da incelemeler yapacağız. Öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi her iki bölgede de çalışmalara dahil edeceğiz.
     Projenin toplam bütçesi 138 bin 715,79 avrodur. Türkiyede ise 69 bin 789 avrosu kullanılacaktır.
    
     -Trakyadaki tüm tarihi yerleşmeleri önemli buluyoruz-
    
     Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özgüven ise Edirnenin tarih açısından önemli bir kent olduğunu söyledi.
     Proje kapsamında Edirnenin surları ve tarihi alanlarının mimari, kültürel ve arkeolojik açıdan inceleneceğini ifade eden Özgüven, şunları kaydetti:
     Bu kapsamda Türkiye-Bulgaristan işbirliği içerisinde bir yıl önce çalışmaları başlatmıştık. Çalışmalar içerisinde Edirne Kalesi ve surlarının tarihi yapısı incelenecek. Bunun Roma Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli aşamalar geçirmiştir.
     Osmanlının son dönemlerinde bu surlar yıkılmıştır. Bu tarihi surlar Roma döneminde nasıldı diye araştıracağız. Bu tarihi surların yapısını incelemek ve bunu yeniden restore etmek için çalışacağız. Jeoradar uygulamasını devreye sokacağız.
     Zozopov Vakfından Anton Kovachev de proje kapsamında Bulgaristan ve Türkiyedeki çalışmalara destek vereceklerini bildirdi.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Tarihi surların kalıntıları jeoradarla belirlenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER