Tarihi Sinop Cezaevi doğal film platosu

Tarihi Sinop Cezaevi doğal film platosu gibi -Film ve dizilere ev sahipliği yapan tarihi Sinop Cezaevi, cezaevi platosuna ihtiyacı olan yönetmenlerin aranan mekanı oldu


SİNOP (A.A) - Kenan Türkseven - Tarihi Sinop Cezaevi, konusu cezaevinde geçen dizi ve filmlerin gözdesi oldu.
     Pardon, Firar, İdam, Parmaklıklar Ardında gibi film ve dizilere ev sahipliği yapan Sinop Cezaevinde son olarak Tatar Ramazan adlı dizinin bir bölümü çekildi.
     Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop Cezaevinin, tarihi dokusu ve doğal yapısıyla, konusu cezaevinde geçen film ve dizilerde aranan bir mekan haline geldiğini söyledi.
    
     - Doğal film platosu -
    
     Film ve diziler için Sinop Cezaevinin doğal bir plato özelliği taşıdığına işaret eden Tosun, doğal dokusu günümüze kadar korunan benzer bir cezaevinin bulunmadığını, bu özelliği ile de Sinop Cezaevinin ayrıcalıklı olduğunu vurguladı.
     Dönem dizileri ve filmler için cezaevinin doğal yapısının, bozulmamış halinin, yönetmenlere adeta plato hizmeti verdiğini kaydeden Tosun, şunları söyledi:
     Sinop Cezaevi 1877 yılında cezaevi olarak kullanılmaya başlandı. Türkiyede bir çok tarihi cezaevi var. Ancak o cezaevlerinin hemen hemen hepsi bozularak değişime uğradı veya restore edildi. Ankara Ulucanlar Cezaevi eski bir cezaeviydi. Ancak bu cezaevi de değişime uğrayarak restore edildi ve eski tarihi özelliği pek kalmadı. Türkiyede tarihi dokusuyla ve doğal özelliğiyle kalan en önemli cezaevi Sinop Cezaevidir. Mekanların soğukluğu, pencerelerin küflü oluşu, insanların kafasındaki cezaevi imajını en doğru verebilen bir cezaevi özelliği taşıyor. Bundan dolayı cezaevine yönelik olan filmler, diziler, belgesel çekimleri için en çok tercih edilen yer Sinop Cezaevidir. Çünkü hem eski tarihi dokuyu içinde barındırıyor hem de çekilen filmlere tarihi olması nedeniyle kalite, marka ve orijinallık katıyor. Burada çekilen filmlerde gerçeklik duygusu yüksek oluyor.
     Tarihi Sinop Cezaevinin bu yapısı ile konusu cezaevinde geçen film ve dizilerin yönetmenleri için aranan bir mekan haline geldiğini vurgulayan Tosun, Parmaklıklar Ardında adlı dizinin 3 yıl boyunca Sinop Cezaevinde çekildiğini, Tatar Ramazan adlı dizinin bir bölümünün çekimlerinin de yine tarihi mekanda yapıldığını belirtti.
    
     -Anadolunun Alcatrazı idi-
    
     Tarihi Cezaevinin, mahkumların kaçması neredeyse imkansız olduğu için Amerikadaki ünlü Alcatraz Hapishanesine benzetildiğini ve Anadolunun Alcatrazı olarak anıldığını ifade eden Tosun, Anadolunun Alcatrazı şimdi dizi ve film platosu oldu. Bu durumdan biz de memnunuz. Burada film ve diziler çekildikçe şehrimizin de tanıtımı yapılıyor dedi.
     Tosun, Sinop Tarihi Cezaevinin restore edileceğini ancak film ve dizi çekimleri için bir bölüm ayıracaklarını da sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Tarihi Sinop Cezaevi doğal film platosu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER