Tarihi Germiyan Konağı restore edildi

Tarihi Germiyan Konağı restore edildi


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyada, tarihi evleriyle ünlü Germiyan Sokakta bulunan Germiyan Konağı restore edildi.
     İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, 1987 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen konağın, İl Özel İdaresi tarafından 2002de 30 bin lira bedelle kamulaştırıldığı ve aynı yıl restorasyonunun yapıldığı bildirildi.
     Yaklaşık 4 yıl önce parseller birleştirilirken konak arazisinin bir bölümünün yola terk edildiği, 2009-2010da 52 bin 253 lira harcanarak bahçe düzenleme ve aydınlatma işinin gerçekleştirildiği duyurulan açıklamada, şöyle denildi:
     Ağır kış koşulları yüzünden bozulan çatı ve oluklar ile zamanla çatlayan dış sıva ve deforme olan ahşap pencere ve kapılardan dolayı ısınma sorunlarının bulunması ve dayanıklılık bakımından şüphelere sebebiyet vermesi üzerine bu kış mevsimi öncesi konak genel bakım ve onarıma alınmıştır. Çalışma, Ön İzin Belgesi ve İş Uygunluk Belgesi veren Kütahya Belediyesi uzmanlarının bilgisi dahilinde İzmir Rölöve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanlarının katkısıyla onarımı yapılmıştır. İl Özel İdaresi bütçesinden ayrılan 84 bin 665 lira ödenekle yapılan bakım ve onarımla ahşap pencere, kapı kanadı, eli böğründe, saçak alın tahtası, yatay ve düşey duvar bandı silmesi, tavan ve duvarda bağdadi, akrilik esaslı renkli cila, sıva raspası ve horasan harcı ile düz sıva, çinko düşey yağmur borusu ve yağmur oluğu, cam yünü ile ısı yalıtımı, seramik duvar karosu yenilenmiştir. Silikon esaslı dış cephe boyası yapımı ise hava şartlarının uygun olacağı bir vakte ertelenmiştir.
     Germiyan Konağı; son dönem Osmanlı geleneksel konut mimarisinin örneklerindendir. Yapım tarihi hakkında herhangi bir tarihi kaynak ve belge bulunmamıştır. Ancak cephe düzenlemesi, kullanılan malzeme ve duvar teknikleri bakımından aynı cadde üzerindeki diğer tescilli konaklar ile büyük benzerlik göstermesi bakımından 19uncu yüzyıl sonu veya 20nci yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Üç katlı yapıda iki farklı duvar tekniği kullanılmıştır. Su basman seviyesine kadar kaba yonu taş, sonrasında ahşap arası kerpiç malzemeyle, iç sofalı, eyvanlı plan tipinde inşa edilmiştir. Dış cephe süslemesi ahşap kapılarda yoğunlaşmaktadır. Baklava dilimli kabartmalı ahşap motifler ve dövme çivilerle oluşturulmuş madeni süslemeler ilgi çekicidir. Ağırlıklı olarak bitişik nizam yapılaşmanın olduğu bir sokak içinde bulunmaktadır. Yapının esas girişi sokaktandır. Arka cephe, büyük bir kapı ile açılan bahçeye bakmaktadır. Yapının orijinal halinde birbiri ile bağlantılı iki birimden oluştuğu tespit edilmiştir.
     Açıklamada, konağın 2003te İl Özel İdaresince kiraya verildiği, o tarihten bu yana yöresel el işi elbiselerin sunulduğu bir mekan ve yöresel yemek kültürünün devam ettirildiği restoran olarak işlev gördüğü ifade edildi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Tarihi Germiyan Konağı restore edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER