Suudi Arabistana canlı hayvan ihracatı

Suudi Arabistana canlı hayvan ihracatı -Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Tunç: -6 milyon çok fazla bir rakam, bu kadar fazla hayvan ihracatı yapılacağını düşünmüyorum -Üreticinin sattığı fiyatlar çok düşük ancak b


SAKARYA (A.A) - Mehmet Özcan - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Suudi Arabistana 6 milyon canlı hayvan ihraç edileceği açıklamasına ilişkin, 6 milyon çok fazla bir rakam, bu kadar fazla hayvan ihracatı yapılacağını düşünmüyorum dedi.
     Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistana yapılması planlanan 5 milyon küçükbaş ve 1 milyon büyükbaş hayvan ihracatının zor olduğunu öne sürerek, Türk insanının bile yeterince et tüketemediğini savundu.
     Bayramdan bayrama et yiyen vatandaşlarımız var diyen Tunç, Halkımız et fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi ama biz ucuza satıyoruz. Aradaki işletmeler nedeniyle fiyatlar 4 kat artıyor. Bu nedenle halkımız et tüketemiyor. Ucuza satıyoruz ama vatandaş ucuza et yiyemiyor. İhracat yapmadan önce et yiyemeyen vatandaşlarımıza ucuz et imkanı sağlamalıyız diye konuştu.
     Tunç, Türk insanının et tüketeceği projeler hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, Et ve Balık Kurumu (EBK) ile hazırlayacakları projeyle vatandaşlara ucuz fiyata kaliteli et sağlamak istediklerini anlattı.
     Damızlık hayvan ihracatının Türkiye için faydalı olduğunu kaydeden Tunç, şöyle devam etti:
     Kesimlik hayvan yerine damızlık hayvan ihracatı yapmamız lazım. Yaklaşık 6 milyon hayvan ihracatı söz konusu, bu olursa ülkemizde fiyatlarda bir oynama olur. Ancak ülkemizde fahiş fiyata satış yapan firmalar var ve bu onlar için bir fırsat olabilir. Üreticinin sattığı fiyatlar çok düşük ancak bu ihracat olursa fiyatlar yükselecektir. Yükselme olur fiyatlarda ama oranı belli olmaz çünkü 6 milyon çok fazla bir rakam, bu kadar fazla hayvan ihracatı yapılacağını düşünmüyorum.
    
     -Halkımızın et yemesini sağlamamız lazım-
    
     Tunç, Türkiyenin geçmiş yıllarda canlı hayvan ithal ettiğini, bir yılda ihracatçı konuma gelmesinin zor olduğunu ileri sürerek, Türkiyedeki 12 milyon büyükbaş hayvanın bir milyonunun ihraç edilmesinin düşündürücü olduğunu savundu.
     İhracatı desteklediklerini, et tüketme önceliğinin Türk halkına verilmesi gerektiğini dile getiren Tunç, Marketlerdeki et fiyatlarını düşürüp halkımızın et yemesini sağlamamız lazım. Bunun daha faydalı olacağını düşünüyorum şeklinde konuştu.
     Üreticilerin yem konusunda sıkıntı yaşadığına işaret eden Tunç, hükümetin atacağı adımlarla tüm dünyaya ihracat yapabileceklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Suudi Arabistana canlı hayvan ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER