Süt ürünlerine D vitamini takviyesi önerisi

Süt ürünlerine D vitamini takviyesi önerisi -Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taçyıldız: Süt ürünlerinin, yurt dışında olduğu gibi D vitamini yönünden zenginleştirilmesi gerekir -Bazı süt ürünlerini


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Taçyıldız, D vitamini eksikliğinin çocuklarda bazı rahatsızlıklara yol açabildiğini belirterek, Süt ürünlerinin, yurt dışında olduğu gibi D vitamini yönünden zenginleştirilmesi gerekir dedi.
     Taçyıldız, 5. Uluslararası Beslenme ve Kanser Kongresine katılmak için geldiği Elazığda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kongrede sunduğu D vitamini araştırması hakkında bu yıl da sunum yaptığını belirtti.
     Araştırmalarında, sağlıklı ve hasta çocukların hemen hemen hepsinde D vitamini eksikliğinin saptandığına dikkati çeken Taçyıldız, bunun nedenini araştırdıklarında ise çocukların oyun oynamadıkları, güneş ışığını yeterince alamadıkları ve içerisinde D vitamini bulunan besinleri çok az tükettikleri sonucuna vardıklarını ifade etti.
     Çocukların yumurta ve balık gibi içerisinde D vitamini bulunan besinleri çok az tükettiğini, ailelerin yüzde 60ının ise bu konudan haberdar olmadıklarını belirten Taçyıldız, şunları kaydetti:
     Halk sağlıkçıları ve belki Sağlık Bakanlığına da bu bulgularımızı ileterek, ailelerin eğitiminde daha çok vakit ayırmamız lazım. Belki de süt ürünlerinin, yurt dışında olduğu gibi D vitamini yönünden zenginleştirilmesi gerekir. Bazı süt ürünlerinin üzerine işaret koyarak, D vitamininden zenginleştirilmiştir denebilir. Yurt dışından gelen bilim adamları da öyle önerdiler. Zira onların ülkelerinde destekleniyor.
     D vitamininin kemiklerin gelişimine faydası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taçyıldız, D vitamininin bağışıklık sistemindeki kötü başlangıçlı hücreleri öldürme yeteneğinin yanı sıra kalp damar sistemini koruduğunun da yapılan araştırmalarla belirlendiğini söyledi.
     Taçyıldız, D vitamini eksikliğinde çocuklarda kemik hastalıkları ve bacaklarda bozukluk meydana gelebileceğine dikkati çekerek, hastalığın ilerlemesi halinde daha ciddi kemik bozukluklarının oluşabileceği uyarısında bulundu.
     Taçyıldız, D vitamininin doktor kontrolünde alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Süt ürünlerine D vitamini takviyesi önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER