Suriyeliler bayramı buruk karşılıyor

Suriyeliler bayramı buruk karşılıyor -Ülkelerindeki olaylar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk ederek Türkiyeye sığınan Suriyeliler, Ramazan Bayramını ülkelerinden uzakta geçirecek olmanın üzüntüsünü yaşıyor -Reyhanlıya zorl


HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven / Salim Taş - Ülkelerindeki olaylar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk ederek Türkiyeye sığınan Suriyeliler, Ramazan Bayramını ülkelerinden uzakta geçirecek olmanın üzüntüsünü yaşıyor.
     Reyhanlı ilçesine zorlu bir yolculuğun ardından yanlarına alabildikleri sadece bir kaç parça kilim, gıda maddeleri ve kıyafetlerinin bulunduğu küçüklü-büyüklü valizlerle gelen Suriyeliler, zor günler yaşıyor.
     Birçok ailenin çocuklarıyla bayram alışverişi yaptığı şu günlerde, Suriyeliler için durum daha farklı.
     Sınıra muhaliflerin yardımıyla gelebilen Suriyeliler, bir yıldan uzun zamandan bu yana zulüm yaşatan, bayramı evlerinden, kentlerinden uzakta geçirmelerine neden olan Beşşar Esede ise lanet okuyarak bir an önce bu rejimin son bulmasını istiyor.
     Kimisi annesinin kucağında kimisi ise elinden tutarak sınırdan geçiş yapan ve yaşananları anlamaya çalışan çocukların bir kısımın ise küçük bedenlerinin yorgun düştüğü yansıyor kameralara...
     Sınırı geçerek Türk askerleri tarafından kayıtları yapılan ve gönderilecekleri kampları bekleyen Suriyelilerin tek istekler ise bir daha ki bayramı evlerine dönerek huzur ve barış içerisinde bir yaşayabilmek...
    
     -Esedin yaşattığı bayram manzaraları-
    
     Suriyenin İdlibe bağlı Killi kasabasında keskin nişancılar tarafından kısa süre önce bacağından vurulan ve ülkesindeki ev hastanelerde ilk tedavisinin yapılmasının ardından yakınlarıyla Türkiyeye sığınan Semer Talep, AA muhabirine, Suriye ordusunun sürekli uçak ve helikopterlerle yaşadıkları yerleri bombaladığını söyledi.
     Killiden gelen Hasan Hüseyni de saldırılar nedeniyle ailesini de alarak Türkiyeye sığındığını kaydetti. Atılan her bombada en az 7 evin yerle bir olduğunu belirten Hüseyni, Suriyede yaşananların çok kötü olduğunu, canlarını zor kurtardıklarını kaydetti.
     Türkiye hükümetine teşekkür eden Hüseyni, Bayram geldi. Ancak biz bu bayramı yaşayamıyoruz. Esedin yaşattığı bayram manzaraları bu işte. Vurulan çocuklar, yaşlılar, kadınlar, kollarını, bacaklarını kaybedenler. İşte bizim bayramımız bu maalesef diye konuştu.
    
     -Özgür Suriye Ordusu giderek güçleniyor-
    
     Teftenazdan Türkiyeye gelen ve Özgür Suriye Ordusunda olduğunu belirten Yaser Zeydan ise 9 çocuğu ve eşinin yanı sıra 42 kişilik akrabalarıyla Türkiyeye geldiğini söyledi.
     Türkiyeye gelmeye çalışan bir çok Suriyelinin bulunduğunu ancak keskin nişancılar ve bombardıman nedeniyle gelemediklerini anlatan Zeydan, Suriyenin durumu iyi değil. Bayramı yaşayamayacağız. Bizim bedenimiz burada ama ruhumuz orada kaldı. Malımızı mülkümüzü sevdiklerimizi hep orada bıraktık. İşte Esedin bize yaşattıkları... Özgür Suriye Ordusu giderek güçleniyor. Tek sıkıntıları silah. Daha güçlü silahlara ihtiyacımız var. İnşallah bunlarında üstlerinden geleceğiz diye konuştu.
     Yaser Zeydanın eşi Emine ise, atılan bombalar nedeniyle diken üstünde uyuduklarını, genelde bu saldırıların sabaha karşı yapıldığını ve evlerin dışına kendilerini zor attıklarını söyledi.
     İdlibte doktorluk yaptığını ifade eden Muhammed Zeydan da yaklaşık bin kişiyle yola çıktıklarını ve Türkiyeye geldiklerini kaydetti.
     İdlibte yaşayan Suriyelilerin bir çoğunun evini, barkını terk ettiğine dikkati çeken Zeydan, buranın adeta terk edilmiş bir durumda olduğunu, kentin neredeyse yarısının Türkiyeye sığındığını kaydetti.
     Dün Teftenazda çatışma çıktığını ve 20den fazla insanın hayatını kaybettiğini savunan Zeydan, çok sayıda yaralı bulunduğunu ve bunların bir kısmının Türkiyeye gelebildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Suriyeliler bayramı buruk karşılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER