Suriye olayları, şoför ücretlerini 5 katına

Suriye olayları, şoför ücretlerini 5 katına çıkardı -Suriye yönüne giden tırlarda çalışan şoförlerin, daha önce 300 dolar dolayında olan sefer başı ücretlerinin 1500 dolara kadar çıktığı öğrenildi -Günde 200-300 arasında tırın giriş çı


HATAY (A.A) - Zafer Akpınar/Salim Taş - Suriye yönüne giden tırlarda çalışan şoförlerin, daha önce 300 dolar dolayında olan sefer başı ücretlerinin 1500 dolara kadar çıktığı öğrenildi.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Hatay, uluslararası nakliye sektöründe Türkiyenin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Özellikle Suriyede yaşanan olayların öncesinde binlerce kişiye ekmek kapısı olan sektör, son bir yıldır sorunlarla boğuşuyor.
     Ortadoğu ve Arap ülkelerine geçişi sağlayan Suriyede yaşanan olayların devam etmesi ve can güvenliğinin olmaması birçok tırın, Hatay ve ilçelerinde parklarda atıl beklemesine yol açıyor.
     En önemli geçiş kapısı olan Cilvegözü Sınır Kapısından Suriye yönüne giden tır sayısı da son bir yılda yüzde 80-90 arasında azalırken, karşılıklı olarak günde 200-300 arasında tır, sınır kapısını kullanıyor.
     Sınır kapısında basın mensuplarının Suriye hakkında bilgi almaya çalıştığı şoförler ise Suriyeye tekrar gidecekleri ve hayatlarının tehlikeye girme olasılığı olduğu için kameralara konuşmaktan kaçınıyor.
     Şoförlerin verdiği bilgilere göre, Suriye sınırları içinde birçok noktada durdurulan tırlarda detaylı aramalar yapılıyor ve zaman zaman açılan ateş sonucu araçlarda hasar oluşuyor.
    
     -Suriye yönünde 12-13 günlük sefer ücreti 1500 dolar oldu-
    
     Reyhanlı ilçesinde kurulu bir nakliye firmasının ortaklarından Mehmet Şanverdi, Suriyedeki olaylardan önce her ay şirketlerinde 100ün üzerinde tırın yükleme ve nakliye kapasitesi olduğunu, ancak bugünlerde bu sayının 20ye kadar düştüğünü söyledi.
     Suriye hattını kullandıkları için çok zor durumda kaldıklarını ifade eden Şanverdi, şöyle konuştu:
     Şoförlerimiz tehlikede. Taşıdığımız mallar gıda olduğu için çok hassas. Her bir tırımızda, 60-70 bin dolarlık mal yüklü. Şoför bulamıyoruz. Tehlikeli olduğu için kimse gitmek istemiyor. Birçok nakliye firmasının araç parkında mal yüklü tırlar, Suriye yönündeki yükünü taşımak için şoför bekliyor. Sefer başına 300 dolar olan 12-13 günlük sefer ücreti, 1500 dolara kadar çıktı. İşi kabul edenler de çok ihtiyacı olduğu için hayatını tehlikeye atarak Suriyeye gidiyor. Son gelişmelerden sonra sınır kapısını daha çok yabancı plakalı araçlar kullanıyor.
     Suriyede yan baktın diye silahlı saldırıya uğrayan sürücüler olduğunu dile getiren Şanverdi, Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Katar, Dubai ve Bahreyne tek geçiş yeri Suriye olduğu için sıkıntımız büyük. Suriye yönüne karayolu taşımacılığı navlun fiyatları da 4 bin 500 dolardan 6 bin dolara yükseldi. Buna rağmen kar edemiyoruz dedi.
    
     -Tırlar Iraka yöneldi-
    
     Suriye hattının riskli olması nedeniyle nakliye firmalarının Irak tarafına yöneldiğini ifade eden Şanverdi, bu sefer de yaşanan rekabet yüzünden Iraktaki navlunun, 2 bin 500 dolara düştüğünü anlattı.
     Suriye hattına alternatif olarak Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro seferlerinin başlamasının sevindirici olduğunu belirten Şanverdi, Ro-Ro seferlerinde maliyet daha yüksek olduğu için nakliyecilerimiz sorun yaşayabiliyor. Bu nedenle Suriyedeki olayların bir an önce bitmesini, her şeyin normal akışına girmesini bekliyoruz. Bu hat bizim kadar Suriye için de önemli. Bizim sayemizde inanılmaz para kazanıyorlar diye konuştu.
     (ZAK-SAT-LEV-İSA)
<< Önceki Haber Suriye olayları, şoför ücretlerini 5 katına Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER