Sosyal Güvenlik Destek Primi alacakların yeniden

Sosyal Güvenlik Destek Primi alacakların yeniden yapılandırılması -SGK İl Müdürü Başer: Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen Bağkur, SSK ve Emekli Sandığından emekli olduktan sonra vergi mükellefi olarak çalışanların maaşlarından yüzde 1


BAYBURT (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bayburt İl Müdürü Bilal Başer, Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen Bağkur, SSK ve Emekli Sandığından emekli olduktan sonra vergi mükellefi olarak çalışanların maaşlarından yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesildiğini söyledi.
     Başer, Bayburt Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, sosyal güvenlik destek primi ile ilgili alacakların 6385 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu.
     Başer, 6111 sayılı kanundan yaralanarak yeniden yapılandırma kapsamına giren 32 borçlunun halen ödemelerine devam ettiğini belirterek, Emekli olduktan sonra vergi kaydına tabi veya şirket ortağı olarak çalışan emekli sigortalılardan devredilen SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı kurumlarına Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi gerekip ödemeyenlerden bir kısım emeklilerimiz, 2011 yılında 6111 sayılı kanundan yararlanarak bu borçlarını yapılandırmışlar, halen 32 borçlu ödemesine devam etmektedir dedi.
     6111 sayılı kanunla getirilen yapılandırmadan yararlanmayanlara ise 19 Ocakta yürürlüğe giren 6385 sayılı kanunla yeni bir yapılandırma imkanı getirildiğini ifade eden Başer, şöyle devam etti:
     Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcunun yapılandırması ile ilgili 6385 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girmiş olup, 5510 sayılı kanuna sosyal güvenlik destek prim borçlarının yapılandırılması başlığını taşıyan geçici 46. madde ile 5335 sayılı kanunun 30. maddesi kapsamında çalışmaya başlayanlara yapılan yersiz ödemelerin yapılandırılması başlığını taşıyan geçici 47. madde eklenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen Bağkur, SSK ve Emekli Sandığından emekli olduktan sonra vergi mükellefi olarak çalışanların maaşlarından yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmektedir.
     Emeklilere yeni bir fırsat tanındığını dile getiren Başer, şunları söyledi:
     Böylelikle SGDP için başvuruda bulunamayan ve geçmiş yıllardan birikmiş SGDP borcu olan emekliler, 31 Mayıs 2013 tarihine kadar başvurmaları halinde bu borçlarını peşin veya iki ayda bir ödenmek üzere 6, 9, 12, 18 taksitten birini seçmek suretiyle ödeyebilecek. Türkiye genelinde SGDP borcu bulunan yaklaşık 800 bin emeklimizin bu yapılandırmadan yararlanabileceğini, halen vergi kayıtları devam eden ve maaşlarından SGDP kesilenler de dahil il müdürlüğümüze yaklaşık bin 100 SGDP ödemesi gereken emekli sigortalımızın olduğunu, 266 emeklimizin SGDP primlerini ödemediği, 01 Ekim 2008 tarihinden önce 335 bin 436 lira prim aslı,516 bin 2 lira gecikme zammı olmak üzere toplam 851 bin 438 lira, 01 Ekim 2008 tarihinden sonra ise 136 bin 445 lira prim aslı, 69 bin lira gecikme zammı olmak üzere toplam 1 milyon 58 bin lira Müdürlüğümüze SGDP borcu bulunmakta, borçlu emekli sigortalılarımızın mağdur olmamaları için bu kanuni düzenlemeden yararlanmaları menfaatlerine olacaktır.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Sosyal Güvenlik Destek Primi alacakların yeniden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER