Son düşman askerinin Geliboludan çekilişi sanata

Son düşman askerinin Geliboludan çekilişi sanata yansıdı -Ressam Hakan Daloğlu, son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından çekilişini, gravür ve tuvale yansıttı -Bu konudaki 38 eserden oluşan Gelibolunun Tahliyesi adlı serg


ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Ressam Hakan Daloğlu, son düşman askerinin Gelibolu Yarımadasından çekilişini, gravür ve tuvale yansıttı.
     Daloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yılı aşkın süredir Çanakkale Savaşları üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, açtığı serginin konusunun da Çanakkale Cephesinde 9 Ocak 1916 tarihinde düşmanın Geliboluyu tahliye etmesi olduğunu söyledi.
     Tahliyenin, boşaltma ya da boş duruma getirme eylemi olarak, askeri anlamda harp içerisinde artık yapılacak hiçbir şey kalmamışsa en son çare anlamı taşıdığını ifade eden Daloğlu, bu anlamda tahliyenin, adeta oyun sahneleri gibi tiyatral biçimde planlanmış askeri bir aldatmaca olduğunu dile getirdi.
     Bu konuda, gravür, mürekkep çalışmaları, desenler, akrilik ve yağlı boya çalışmalarla yapılan eserlerinin bulunduğunu, sadece yağlı boya üzerine değil birçok noktada biçim denemelerine giriştiğini ifade eden Daloğlu, Çanakkale Savaşlarını resimleriyle anlattığını, daha önce de Nusret Mayın Gemisini konu alan bir çalışma yaptığını anımsattı.
     Çanakkale Kara Savaşları ile ilgili birkaç büyük tablo boyadığını, ardından 9 Ocak 1916 tahliyesini dokümantasyon sergisi olarak Çanakkale Deniz Müzesinde açtığını belirten Daloğlu, Çanakkale Savaşlarının 100. yılı kapsamında da çalışmalarının devam edeceğini bildirdi. Daloğlu, şunları kaydetti:
     2014, 1. Dünya Savaşının anılacağı bir yıl olacak. Bu kapsamda 1. Dünya Savaşının bir cephesi olarak Çanakkale Cephesinin de anılabileceği düşüncesindeyim. 2015 yılında da Çanakkale Savaşlarının 100. yılında da büyük bir sergiyle bunu kutlamayı, onamayı, anmayı ve altını çizerek bu tarihi gerçeği estetik boyutta vurgulamak istiyorum.
    
     -Gelibolunun Tahliyesi-
    
     Çanakkale Savaşlarını bir tarihçi kadar olmasa da estetik boyutta dile getirmeye çalıştığını, bu savaşları, hamasetten, hurafelerden, derin göz yaşlarından ve duygu selinden hariç, aklın yolunda bir duygu aktarımına gitmeyi tercih ettiğini vurgulayan Daloğlu, Gelibolunun Tahliyesini şöyle anlattı:
     Tiyatral düzenli bir terk ediş... Kum torbalarının içini doldurup üzerine asker kıyafeti giydirmek, düzenekli su mataralarından dolan sularla tetiklerin çekildiği otomatik patlamaya uyarlanmış tüfekler, soba borularından yapılmış top imitasyonları, yerde yakılmış ateşler, sanki siperler hala doluymuş gibi terk edilmiş. Işıkları yanık bırakılan hastane çadırları, geri çekilme sırasında taşlık alanda çıkartılacak sesleri önlemek için ayaklarına battaniye sermeler... Bu sessiz sedasız gidişleri, sabahleyin tekrar filikalarla destek kuvvetlerinin sevkıyat yanılsamalarını, tarihin en büyük blöfü gibi Avustralya gazetelerine çıkan yazılarıyla beraber düşündüğümüzde, batının saldırısının planlı olmadığını ancak geri çekilirken çok planlı, aklı ve sağduyusunu kullanarak geri çekildiğini görüyoruz. Bu geri çekilme gerçek bir tiyatral görünümü sergilemektedir. Bu tiyatral yanılsamaları bir sanatçı olarak düşündüğünüzde, tahliye gerçeğinin tarihi bir olgu olarak, Karnaval Tablolarının ve savaşın felaketlerinin bir ustası olan Goyanın Tabloları gibi fantastik ve kara romantik detaylara sahip olduğunu kolaylıkla fark edebiliriz. Dolayısıyla Çanakkale Savaşlarının resimlendirilmesinde böylesi bir tiyatral atmosferin estetik boyuta dönüştürülmesi, çok daha uygun bir esin ve formlaştırma gücüne sahipti.
     Çanakkale Savaşları ile ilgili ilk resim sergisini kentte açtığını belirten Daloğlu, Fakat Çanakkale Savaşları sergisini Çanakkalede açmak, dostlarla hep beraber yine bir sergi yapmaktan öteye gidemiyor. Dolayısıyla Çanakkaleyi, Çanakkale dışında duyurmanın önemli olduğuna karar verdim şeklinde konuştu.
     Bu konudaki 38 eserden oluşan Gelibolunun Tahliyesi adlı sergi, İstanbuldaki bir sanat galerisinde 29 Aralıka kadar görülebilecek.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Son düşman askerinin Geliboludan çekilişi sanata Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER