Sokağa kilisenin ismi verildi

Sokağa kilisenin ismi verildi -Diyarbakır Sur Belediyesi Meclisi, Şeftali Sokakın ismini "Mar Petyün Sokak" olarak değiştirdi -Sur Belediye Başkanı Demirbaş: "İnançları ve kimlikleri ne olursa olsun bütün insanların bir arad


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Sur Belediyesi Meclisi, Şeftali Sokakın ismini, sokakta bulunan kiliseden esinlenerek "Mar Petyün Sokak" olarak değiştirdi.
     Mar Petyün Keldani Kilisesinin bulunduğu Sur ilçesindeki Şeftali Sokakın adının değiştirilmesi nedeniyle Mar Petyün Keldani Kilisesinde ayin yapıldı. İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Fransua Yakan, Mersin Katolik Kilisesi Papazı Roberto Ferrari ve Mardinden Süryani Ortodoks Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmenin yönettikleri ayin Türkçe, Arapça ve Süryanice yapıldı.
     Ayine, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Sur Belediyesi Kırklar Meclisinden İmam Şehmus Altun, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykut ve vatandaşlar katıldı.
     Daha sonra sokağa yeni isim tabelasının asılması nedeniyle konuşmalar yapıldı. Burada konuşan Belediye Başkanı Demirbaş, her kentin kimliklerinin olduğunu söyledi.
     Demirbaş, insanların bilmeden, cahilce birbirlerine acı yaşattığını belirterek, "Oysa birlikte güzel günleri yaşamamız gerekirken ne yazık ki birbirimize kötü şeyler yaşattık. Ama artık bizler tarihimizden ders çıkarttık. Gerek inancımız gerek kimliklerimizle artık bir arada yaşamanın bilincindeyiz. Bugün kentimizin farklı kimliklerinden birini daha teslim ediyoruz" dedi.
    
     -Kutlu Doğum haftası-
    
     Bu haftanın aynı zamanda peygamberimizin doğum haftası olduğunu anımsatan Demirbaş, "Böylesi bir günde böyle bir hak iadesini yapmak ayrı bir mutluluktur. Ben inançları ve kimlikleri ne olursa olsun bütün insanların bir arada yaşaması gerekliliğine inanıyorum. Bunun için mücadele edeceğiz. Bunun bedeli ne olursa olsun; güzel yaşamak adına, özgürce, barış içinde, sevgi içinde yaşamak adına ne gerekirse onu yapacağız ve biz bunu hak ediyoruz" şeklinde konuştu.
     Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen de, Mar Petyün Sokağı kimliğinin teslim edildiğini belirterek, "Bu kimlikler hepimizin; Müslümanlarındır, Hristiyanlarındır, Kürtlerindir, Süryanilerindir, Ermenilerindir. Bu kimlikler bütün toplumların zenginlikleridir. Tanrının bize bağışladığı çoğulculuk sisteminin nimetleridir" ifadelerini kullandı.
     Özmen, 2 gün önce Mardinde Mardin müftüsüyle birlikte Kutlu Doğum etkinliklerinde sevgiden, saygıdan, çoğulculuktan; bütün dinlerin, dillerin kardeş olduklarından bahsettiklerini belirterek, şunları söyledi:
     "Kutlu Doğum Haftasından getirmiş olduğumuz olumlu, sevgi ve barış dolu havayı sayın müftümün mesajını da getiriyorum. Lütfen benim vekaletimi yapın, benim sevgilerimi saygılarımı iletin dedi. Ben de bu sayın müftü kardeşimin mesajını yerine getiriyorum. Herkese sevgi, selam ve barış olsun özellikle bu içinde bulunduğumuz günler çok ama çok değerlidir."
     Konuşmaların ardından Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Mar Petyün Sokak tabelasını sokağa astı.
    
     Muhabir: Ahmet Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Sokağa kilisenin ismi verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER