Sivasta, Afgan polis adaylarına modern eğitim

Sivasta, Afgan polis adaylarına modern eğitim -Afgan gençler, modern ve son teknolojilerle donatılan Sivas Meslek Yüksekokulunda, Türkiyeden ve yurt dışından deneyimli çok sayıda uzman tarafından 6 ay süren zorlu bir eğitim süre


SİVAS (A.A) - Önder Felek / Seyit Ahmet Eksik - Afgan polis adayları, modern ve son teknolojilerle donatılan Sivas Meslek Yüksekokulunda, Türkiyeden ve yurt dışından alanında uzman çok sayıda personel tarafından 6 ay süren zorlu bir eğitim sürecine tabi tutuldu. Eğitimlerini tamamlayan 500 Afgan genci, yarın yapılacak mezuniyet töreninin ardından ülkelerine dönerek polislik mesleğine ilk adımı atacak.
     Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan Afgan Ulusal Polisinin Eğitimine ve Kapasite Güçlendirmesine İlişkin İşbirliği Mutabakat Muhtırası çerçevesinde Sivas Polis Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen 2. dönem eğitimine 500 Afgan polis adayı katıldı.
     Dünyanın güçlü polis teşkilatları arasında gösterilen Türk Polis Teşkilatı tarafından 6 ay süren zorlu bir eğitim sürecine tabi tutulan Afgan polis adayları, polislik mesleğine en iyi şekilde hazırlandı.
     Silah kullanımı, judo, olay yeri inceleme teknikleri, toplumsal olaylara müdahale eğitiminin yanı sıra senaryolara dayalı, gerçeğini aratmayan birçok uygulamalı eğitim alan Afgan polis adayları, masa tenisi, bilardo, voleybol, basketbol ve futbol gibi bir çok imkandan da yararlandı.
     Afgan öğrenciler, modern ve son teknolojilerle donatılan Sivas Meslek Yüksekokulunda, gerçek tabancanın ucuna takılan lazer aparatı sayesinde hedefe mermi yerine lazer ışını gönderen İnteraktif Atış Poligonunda atış ve silah eğitimi aldı. Poligon sorumlusu ve atış uzmanı polis memuru Tuncay Aydoğan tarafından verilen eğitimde, öğrenciler interaktif çatışmalara girdi.
     Afgan gençler, 6 ay süren eğitimin ardından yarın düzenlenecek mezuniyet töreni sonrası ülkelerine dönerek polis amiri olarak göreve başlayacak. Sivas Polis Meslek Yüksekokulunda 1. dönemde 492 Afgan polis adayı eğitim görmüştü.
    
     -Okul müdürü Celal Bodur-
    
     Sivas Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Celal Bodur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afgan polis adaylarının 2. dönem eğitimlerinin tamamlandığını, eğitimin 6 ay sürdüğünü ve çok yoğun program uyguladıklarını söyledi.
     Eğitimlerin temel polislik, ileri düzey polislik ve uzmanlık olarak 3 bölümden oluştuğunu belirten Bodur, Afgan polis adayı eğitimlerinin 10 dönem sürmesinin hedeflendiğini kaydetti.
     Okulda görev yapan öğretim görevlilerinin yanı sıra Sivas Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğünün uzman dairelerinden de eğiticilerin Afgan polis adaylarının eğitiminde görev aldığını anlatan Bodur, Uluslararası tecrübesi olan deneyimli eğiticiler görev yapıyor. Ayrıca projeye destek veren Japonyadan her dönem 7 judo eğiticisi geliyor. Bunlar uzun yıllar ülkelerindeki polis teşkilatında judo dersi vermiş eğiticiler diye konuştu.
    
     -Senaryoya dayalı eğitimler-
    
     Celal Bodur, okulda senaryoya dayalı eğitimlere çok önem verdiklerini ifade ederek, şunları aktardı:
     Yaparak öğrenme tekniğini benimsiyoruz. Modüler eğitim metodu uyguluyoruz. Modül modül sunuyoruz derslerimizi. Her dersimizin içerik itibariyle uygulandığı bir süre var. O süre zarfında öğrenciler sadece o dersleri alıyor ve o ders modülü bittikten sona bununla ilişkili olan bir sonraki modül başlıyor. Modüllerimiz kendi içerisinde tutarlı. Bir modül diğerinin devamı niteliğinde oluyor. Eğitimlerimiz yüzde 70-80 oranında senaryoya dayalı. Sınıflardaki eğitimlerimizin tamamı görsel ve işitsel donelerle destekleniyor.
     Bunların dışında Afgan polis adaylarına interaktif atış eğitim sistemiyle silah kullanma dersi verildiğini bildiren Bodur, bu sistemle rehine, kapkaç, gasp ve yağma gibi değişik senaryolarla polise silah kullanma becerisi kazandırdıklarını ifade etti.
     Afgan polis adaylarının, okullarından, ülkelerindeki Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda orta kademe amir olarak mezun olacağını ifade eden Bodur, Ülkelerinde daha çok destek birimlerinde ve lojistik departmanlarda görev alacaklar dedi.
     Bodur, Afgan polis adaylarının Sivasta eğitilmesinin özel bir nedeni olduğunu belirterek, Afgan polis adaylarının doğup büyüdükleri coğrafyayla kıyaslandığında, kültür olarak onlara daha yakın ve uygun olacağı düşünüldü. Onun dışında iklim de önemli. Sivas çok sıcak olmadığı için eğitimi olumlu etkiliyor, öğrenciler zinde oluyor. Yaz döneminde eğitimlerimize yoğun devam edebiliyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Yoğun talep var-
    
     Emniyet Genel Müdürlüğünün diğer ülkelere yoğun bir polis eğitimi sunduğunu anlatan Bodur, şöyle devam etti:
     Bu kapsamda kısa ve uzun süreli çok sayıda polis eğitimleri veriliyor. Hem Türkiyede hem de o ülkelerde yerinde eğitimler veriliyor. Türk polisinin gelmiş olduğu aşama, kazandığı deneyim ve sergilediği performans birçok ülkenin dikkatini çekiyor. Türkiyenin bu tecrübelerinden istifade etmek isteyen çok sayıda ülke var. Çok sayıda talep geliyor. Buna benzer bir program da İstanbulda devam ediyor. Libyadan yaklaşık 800 öğrencinin eğitimleri devam ediyor.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Sivasta, Afgan polis adaylarına modern eğitim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER