Simavda jeotermal enerjili seralarda üretim

Simavda jeotermal enerjili seralarda üretim -Sebze ve meyvelerin kurutulabilmesi için 1 milyon lira harcanarak tesis kuruldu


KÜTAHYA (A.A) - Simav ilçesinde, jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda üretilen sebze ve meyvelerin kurutulabilmesi amacıyla 1 milyon lira harcanarak tesis kuruldu.
     Tesiste inceleme yapan Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, burada yaptığı açıklamada, Simavda 10 bin dolayında konut ve iş yerinin ısıtılması yanında kaplıca, termal turizm ve seracılıkta yararlanılan jeotermal enerjinin kullanım alanının genişletildiğini bildirdi.
     Eynal Kaplıcaları mevkisinde özel sektör girişimiyle jeotermal enerjiden yararlanılarak ihracata yönelik sebze ve meyve kurutma tesisi kurulduğunu belirten Karahan, iki ay sonra tesiste deneme çalışmalarına başlanacağını söyledi.
     Karahan, 1 milyon lira maliyete sahip ihracata yönelik tesisin gelecek yıl haziran ayında tam kapasiteyle faaliyete geçirileceğini anlatarak, burada korunacak çilek, kavun, karpuz, domates gibi sebze ve meyvelerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracının planlandığını dile getirdi.
     Başlangıçta tesiste yıllık 60 ton meyve ve sebze kurutulmasının hedeflendiğine işaret eden Karahan, Jeotermal enerjinin kullanım alanının genişlemesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Simavda yatırım yapmak isteyen herkesin önünü açmak suretiyle istihdam oluşturmak, işsizliği önlemek, ilçe ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak istiyoruz. İlçemizde bu tür tesislerin çoğalmasına katkı sağlamak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız dedi.
     Tesis ortağı Gıda Mühendisi Eren Özbayrak da devletin desteğiyle kurdukları tesise katkı sağlayan Karahan ve bölge halkına teşekkür ederek, şöyle konuştu:
     400 metrekare kapalı alana sahip tesisimiz, ileride genişletilebilir. Kurutacağımız yıllık 60 ton sebze ve meyvenin karşılığı, 600 ton yaş sebze ve meyve anlamına geliyor. Şimdiye kadar ilkel yöntemlerle kurutulan ürünler yeterince değerlendirilemiyordu. Şimdi tesislerimizde üreteceğimiz ürünleri ihraç ederek hem ilçe hem de ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz.
     Tesisin diğer ortağı Gıda Mühendisi Mecnun Mert ise Ankaradan gelip Simavda yatırım yaptıkları bilgisini vererek, Amacımız, bölgeden temin edeceğimiz sebze ve meyveleri kurutarak, AB ülkelerine ihraç etmektir diye konuştu.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Simavda jeotermal enerjili seralarda üretim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER