SGK Trabzon Müdürü Bulut: Sosyal güvenlik

SGK Trabzon Müdürü Bulut: Sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler içeren düzenlemeden yaklaşık 4.5 milyon kişi yararlanacak


TRABZON (A.A) - SGK Trabzon Müdürü Musa Bulut, sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler içeren düzenlemeden yaklaşık 4.5 milyon kişinin yararlanacağını söyledi.
     Bulut, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısının TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini belirtti.
     Sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler içeren düzenlemeden yaklaşık 4.5 milyon kişinin yararlanacağını ifade eden Bulut, Sosyal güvenlik destek primi ve yersiz olarak ödenen aylıklar yapılandırılıyor. SSK, Bağkur, Emekli Sandığından emekli olduktan sonra kamuya ait bir işte çalıştığı için aylıkları kesilmesi gerekenlerden, bildirim yapılmadığı için aylıkları ödenmeye devam edilen ve bu durumu sonradan tespit edilerek çıkarılan borçlar, 6111 Sayılı Kanuna göre yeniden yapılandırılacak. Bu düzenlemeyle birlikte söz konusu borçlar taksitler halinde ödenecek dedi.
     Bulut, kamuda çalışan emeklilere ödenen yersiz aylıkların yapılandırıldığını, aylıkların başlangıcı için yazılı müracaat şartının kaldırıldığını belirterek, Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin asli ve feri borçlar, ilgililerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde 6111 Sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılacak diye konuştu.
     Yeni uygulamalarla lise öğrencilerine ilave 120 gün sağlık hizmeti verileceğini, şehit yakınları ile gazilerin sevksiz özel hastaneye gidebileceklerini anlatan Bulut, basamak intibakından kaynaklanan sürpriz borçların sona ereceğini vurguladı.
     Bulut, gazeteci ve milletvekillerine tanınan yıpranma hakkına ilişkin olarak ise şunları kaydetti:
     5510 Sayılı Kanunun, fiili hizmet süresi zammı başlıklı 40. maddesinde yapılan düzenleme ile basın ve gazetecilik mesleğinde Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle haber hizmetinde fiilen çalışanlar, TBMM üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar fiili hizmet süresi zammı uygulamasına dahil edilerek, belirtilen iş yerlerinde çalışılan her 360 günlük hizmet karşılığında toplam prim ödeme gün sayılarına 90 gün fiili hizmet verilmesi sağlanmıştır.
     Kısa vadeli sigorta prim oranlarının sabitlendiğini, esnafların temsilcisinin SGK yönetim kurulunda yer alacağını ifade eden Bulut, SSK ve Bağkur emeklisi milletvekillerinin emekliliklerine ilişkin bilgi sundu.
     SGKnın 32 bin kadrosu bulunduğunu belirten Bulut, SGK bu kadronun ancak 25 binini kullanabilmektedir. Yapılan düzenleme ile bu kadrolar kullanılabilir hale getirilerek 3 bin 970 kadronun kullanılmasına imkan verilerek, SGKnın ihtiyaç duyduğu personel ihtiyacı giderilmektedir dedi.
     Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Sadettin Kaşıkçı, basın ve gazetecilik mesleğinde Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olan ve basın çalışanlarını ilgilendiren konulara ilişkin bilgi aktardı.
     Kaşıkçı, ilgili yasadan basın kartı sahibi olanların yararlanabileceğine dikkati çekerek, ilgili şartları taşıyanların ihmal etmeden basın kartı başvurusu yapmalarının önemli olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber SGK Trabzon Müdürü Bulut: Sosyal güvenlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER