Seyitömer Höyüğündeki kurtarma kazısı

Seyitömer Höyüğündeki kurtarma kazısı -Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilgen: -"8inci yılına giren kazılarımızda şu ana kadar yaklaşık 7 bin envanterlik, 17 bin etütlük eser çıkardık"


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Seyitömer Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, höyükte 8inci yılına giren kazılarda 7 bin envanterlik, 17 bin etütlük eser çıkardıklarını bildirdi.
     Bilgen, "Müzeler Günü" dolayısıyla Kütahyadaki Çini Müzesinde düzenlenen törende, il merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer alan Seyitömer Höyüğünde, daha önce Afyonkarahisar ile Eskişehir müze müdürlüklerinin yaptığı kazıların, 2006 yılında kendilerine devredildiğini söyledi.
     Höyük, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı Seyitömer Linyitleri İşletmeleri (SLİ) Müessese Müdürlüğünün arazisinde bulunduğu için kurtarma kazısı yaptıklarını ve çalışmalar tamamlanınca önemli bir değere sahip kömürün ekonomiye kazandırılacağını dile getiren Bilgen, şöyle devam etti:
     "Seyitömerde 5 bin yıllık bir birikim söz konusu. Höyüğün yüksekliği 26 metre. Kazılarda 12 metre kadar aşağıya inmiş vaziyetteyiz. Burada 5 kültür tabakasına rastlandı. Roma, Helenistik, Akhaemenid, Orta ve Erken Tunç çağlarına ait tabakalarla karşılaştık. Her bir tabakada, o kültürü tanıtıcı eserler çıkardık. 8inci yılına giren kazılarımızda şu ana kadar yaklaşık 7 bin envanterlik, 17 bin etütlük eser çıkardık. Geçen yıl 2 bin 500, bu yıl da 2 bin envanterlik eseri, Kütahya Müze Müdürlüğüne teslim ettik."
     Bilgen, yurt dışında birçok müzede, Anadoludaki arkeolojik kazılarda çıkarılmış eserler bulunduğunu hatırlattı.
     Bu eserleri görenlerin, Türkiyeye gelip yerinde inceleme yapmak istediğine işaret eden Bilgen, şöyle konuştu:
     "Seyitömerde kazılara başladıktan sonra yurt dışında 10dan fazla seminere katıldım. Yurt dışındaki bilim adamları, buraları anlatmamızdan dolayı Kütahyayı tanıyor, Seyitömeri biliyor. Kazılarımızı yurt dışından gelip ziyaret eden 10dan fazla bilim adamı oldu ama bu kazılar, kendi içimizde fazla ilgi görmüyor. Bunda kendi yanlışlarımız da olabilir. Belki daha iyi anlatamadığımızdandır."
     Bilgen, kazılarda çıkan ilginç eserleri tanıtmak amacıyla Kütahyada bir alışveriş merkezinde 8 Haziranda sergi açacaklarını sözlerine ekledi.
     Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün de Seyitömer Höyüğü yakınındaki Çiledir Höyüğü kazıları hakkında bilgi verdi.
     Törene, Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, SLİ Müessese Müdürü Yüksel Koca ve öğrenciler katıldı.
    
     -Höyükten bilim dünyasına ışık tutan eserler çıkarıldı-
    
     SLİ Müessesesi sınırları içinde yer alan höyükteki kurtarma kazısı, altındaki yaklaşık 12 milyon ton kömürün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989da Eskişehir Müze Müdürlüğünce başlatıldı.
     Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünün 1990-1995 yıllarında yürüttüğü çalışmalar, 2006dan itibaren DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce ele alındı.
     TKİ Genel Müdürlüğü ve DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereği her yıl 6şar aylık dönemlerde yürütülen çalışmaların tamamlanması ve höyüğün kaldırılmasının ardından ekonomik değeri yüksek linyit kömürünün çıkarılmaya başlanması hedefleniyor.
     Bilgen başkanlığındaki ekibin, çevre köylerden işçilerle yürüttüğü kazılardan önceki yıllarda önemli bilgiler elde edildi. 5 bin yıllık geçmişe sahip höyüğün bulunduğu alanın, Erken Tunç ve Orta Tunç çağlarıyla Roma ve Helenistik dönemlerde önemli bir seramik üretim merkezi olduğu sonucuna ulaşılarak, büyük bir deprem ve yangının izlerine rastlandı.
     Höyükten, yanarak korunmuş insan beyinleri, insan iskeletleri, yanmış kumaş parçaları, 4 bin 300 yıl öncesine ait olduğu sanılan saray kalıntıları, Roma dönemine ait su yolu ve Pers döneminden kalma kılıç gibi önemli buluntular çıkarıldı.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Seyitömer Höyüğündeki kurtarma kazısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER