Seyhanın suyu toprakla erken buluştu

Seyhanın suyu toprakla erken buluştu -Türk tarımında önemli yere sahip Çukurovanın bereketli topraklarından, Seyhan Nehrindeki suyun ilk kez bu yıl bir ay önce erken bırakılmasıyla sebzecilik ve hububat üretiminde yüzde 30 artış s


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Türk tarımında önemli yere sahip Çukurovanın bereketli topraklarından, Seyhan Nehrindeki suyun ilk kez bu yıl bir ay önce erken bırakılmasıyla sebzecilik ve hububat üretiminde yüzde 30 artış sağlanacağı bildirildi.
     DSİ 6. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşağı Seyhan Ovasındaki tarım arazilerine, 1964 yılından bu yana Seyhan Regülatörüne bağlı kanal vasıtasıyla sulama suyu iletildiğini söyledi.
     Değişen ve gelişen sulama tekniklerini takip ettiklerini belirten Aksu, üreticilerin sulama suyu ihtiyacının zamanında karşılandığını, mevsim şartlarına göre gelen taleplerin de değerlendirildiğini ifade etti.
     Aksu, narenciye başta olmak üzere bu dönemde kullanılan gübreden bitkinin optimum seviyede faydalanmasını sağlayıp ürün kalitesi ve verimi artırmak amacıyla sulama suyunun, ilk kez geçen yıllara göre 1 ay önceden verildiğini bildirdi.
     İlk etapta saniyede 40 metreküp su verilmesinin planlandığını anlatan Aksu, şöyle konuştu:
     Çiftçilerden talep gelirse bu miktarı artırma imkanımız var. Kanala verdiğimiz su, santrallerden gelen enerjisi alınmış olan su. Aslında biz bu suyu normalde Akdenize bırakmamız gerekirken böyle yapmadık. Kanala bırakılan suyu hem enerji üretiminde, hem de sulamada kullanmaya başladık. Bir taşla iki kuş vuruyoruz. Çiftçilerimiz istedikten sonra yılın 365 günü su verme imkanımız var. DSİ olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Suyu bir ay erken vermemiz üretimi artıracak. Çiftçilerimiz bundan sonra ekim için nisan ve mayısı beklemeyecek, bu dönemlerde üretime başlayacak. Bu uygulama üreticilerimize ve ülke ekonomisine katma değer kazandıracak.
     Aksu, Seyhan Baraj Gölü ve yukarı bölgelerdeki diğer barajlarda doluluk oranının yüzde 100e yaklaştığını, mart ve nisanda alınacak yağışlarla kuraklık tehlikesinin bulunmadığını kaydetti.
    
     -Tarım üretiminde yüzde 30 artış sağlanacak-
    
     Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de, yılın bir bölümünde boşa akan Seyhan Nehrindeki suyun kanala bir ay erken verilmeye başlanmasıyla, Çukurova topraklarının çok daha verimli olacağını söyledi.
     Suyun erken verilmesinin özellikle sebzecilik ve hububat üretiminde yarar sağlayacağını dile getiren Aygül, şunları kaydetti:
     Üretim açısından önemli bir çalışma yapılıyor. Çiftçilerimize, buğday gibi düşük verimli ürünler yerine daha yüksek verimli ve daha yüksek gelirli ürünlere geçmelerini öneriyoruz. Bu özellikle yem bitkisi açığımızın kapatılması açısından önemli. Silajlık mısır ve diğer yem bitkilerini üretecek çiftçilerimizin toprağına artık sulama suyu bir ay erken ulaşacak. Örneğin üreticiler dane mısır yerine silajlık mısır ürettikleri taktirde, dekara gelirleri hem yüksek olacak, hem toprağı işgal süresi az olacağı için birim alandan elde edecekleri hasıla yüzde 30 yükselecek. Diğer önemli bir konu da, sulama suyunun erken verilmesiyle üreticiler buğdaya ve diğer benzer hububat ürünlerine bir veya iki kez su verebilecek. Böylece üretimde ciddi artış sağlanacak.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Seyhanın suyu toprakla erken buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER