Sesleriyle görme engellilerin gönüllü gözü oldular

Sesleriyle görme engellilerin gönüllü gözü oldular -Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesinde yürütülen uygulama ile görme engellilerin de kitaplardan faydalanabilmeleri için roman ve sınavlara hazırlık gibi kitaplar seslendiriliyor


ANTALYA (A.A) - Sefa Karacan - Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesinde yürütülen uygulama ile görme engellilerin de kitaplardan faydalanabilmeleri için roman ve sınavlara hazırlık gibi kitaplar seslendiriliyor. Kitapların seslendirilmesinde ise aralarında doktor, öğretmen, öğrenci, mühendis, mimar gibi pek çok farklı meslek grubundan insan gönüllü olarak görev alıyor.
     Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesinde görme engellilerin okuma imkanı bulamadığı roman, hikaye, ders ve sınav kitaplarının seslendirilmesi amacıyla 2004 yılında stüdyo kuruldu. İlk dönemde kütüphane yetkilileri, okulları ziyaret ederek öğretmenlerden seslendirme yapmaları konusunda yardım alıyordu. Zamanla uygulamanın duyulması ve seslendirme yapmak isteyenlerin artmasıyla gönüllü sayısı 200e kadar ulaştı.
     Gönüllülerin arasında öğretmen, mimar, doktor, ev hanımı, mühendis ve öğrenci gibi çeşitli meslek gruplarından insanlar yer alıyor. Gönüllüler, belirli zamanlarda kütüphaneye giderek istenilen kitapların seslendirmesini yapıyor.
     Görme engelli birey, faydalanmak istediği kitabı kütüphanede seçtikten sonra kayıt işlemleri yapılıyor. Kitap gönüllü okuyucu tarafından seslendirildikten sonra da CD ortamına aktarılıyor ve görme engelliye posta yoluyla ulaştırılıyor.
    
     -Genellikle kadınlar seslendirme yapıyor-
    
     Kütüphane müdürü Adile Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmen, öğrenci, ev hanımı, mühendis, mimar gibi birçok kesimden gönüllülerin kitap seslendirmek içen haftada birkaç saatini kütüphanede geçirdiğini söyledi.
     Lise ve üniversite öğrencisi gönüllü okuyucuların sayısının öğretmenlerinin yönlendirmesiyle arttığını belirten Dönmez, Farklı meslek kollarında çalışan gönüllü okuyucular internet veya çevresindeki dostlarından etkilenerek kitap seslendirmek için geliyor. Gönüllü okuyucular birkaç kitap seslendirdikten sonra duygusal bir yoğunluk yaşıyor. Engellilerin sesleri ile ilgili güzel yorumları da gönüllü okuyucuların artmasında etkili oluyor dedi.
     Dönmez, gönüllü okuyucuların kitapları son derece özenle okuduklarını vurgulayarak, gönüllü okuyucuların yüzde 90ının kadın olduğunu kaydetti.
    
     -Hayatı boyunca ışıkla tanışmamış birinin ışığı oluyoruz-
    
     Gönüllü olarak kitap seslendiren peyzaj mimarı Neslihan Yalçın ise gönüllü okuyucu olmanın, insanın yaptığı başka işlerde hissedemeyeceği kadar çok güzel bir duygu olduğunu vurguladı.
     İnternette bir rastlantıyla gönüllü okuyucu olmaya karar verdiğini anlatan Yalçın, daha sonra detaylı araştırma yaparak görme engellilere sesiyle göz olanlar kervanına katıldığını, yaklaşık iki yıldır gönüllü okuyucu olduğunu kaydetti.
     Güzelliklerin sadece kendisinin yararlanması için olmadığını, mutlaka paylaşması gerektiğini hissettiğini dile getiren Yalçın, İşimden vakit ayırdığım zamanlarda bu işi yapıyorum. Yaptığımız iş ile görenlerle görme imkanı olmayanlar arasında eşitlik sağladığına inanıyorum. Seslerimiz, onların gözleri oluyor. Görme engeli dinlediği bir sınav kitabıyla üniversite kazanıyor ise bu, bizleri mutlu ediyor dedi.
     Yalçın, Hayatı boyunca ışıkla tanışmamış birinin ışığı oluyoruz. Bu inanılmaz güzel bir duygu. Faydalı olmanın verdiği hafiflik unutulamaz bir duygu diye konuştu.
     Gönüllü okuyucu olan ev hanımı Asuman Ünal da 6 yıl önce bir gazetede gönüllü okuyucu arandığı ilanı üzerine gönüllü okuyuculuk yapmaya başladığını belirterek, Sizi görmeyen bir insana sesinizle yardımcı oluyorsunuz. Bu kişi sizi görmese bile sesinizden sizi tanıyor. Görme engelli ile aranızda sesiniz ile bir anda dostluk bağı kuruluyor diye konuştu.
     Bir anısını paylaşan Ünal, şunları söyledi:
     Seslendirme yaptığım bir gün, ara verip stüdyo dışına çıktım. Sohbet ederken görme engeli birisi yanıma yaklaşarak Ben sizi tanıyorum, ama siz beni tanımıyor olabilirsiniz. Sizin sesinizle ortaokul eğitimimi tamamladım. Lise kitaplarıyla da sizin sesinizle eğitimime devam ediyorum dedi. Bu sözleri duyunca kendimi tutamayıp ağladım, çok etkilendim. Bir daha da kitap seslendirmeyi bırakamadım.
    
     -Her gönüllü, görme engellinin başarı anahtarıdır-
    
     Antalya Vergi Dairesinde santral memuru olarak çalışan görme engelli İsmail Sabancı, kitapların fiziksel olarak ellerinde olmadığını, ancak seslerin de en az eldeki bir kitap kadar kulakta heyecan ve haz oluşturduğunu söyledi.
     Her gönüllü okuyucu, görme engellinin başarı anahtarıdır diyen Sabancı, Görme engelliler çoğu zaman kitap eleştirilerinin yapıldığı ortamlardan uzak kalırlar. Ancak şimdi bizler de gönüllü okuyucuların zamanlarından yaptığı fedakarlıkla istediğimiz kitaba ulaşma imkanı buluyoruz diye konuştu.
     Sabancı, görme engelli bireylerin sınavları kazanmasında gönüllü okuyucuların ciddi katkısı bulunduğuna inandığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Sesleriyle görme engellilerin gönüllü gözü oldular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER