Selimiye Camisinde bakım onarım çalışmaları

Selimiye Camisinde bakım onarım çalışmaları -Avizenin bağlantı demiri, arama ve kurtarma ekibinin dağcı üyelerince söküldü


EDİRNE (A.A) - Selimiye Camisinde bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle yerinden çıkarılması gereken avizenin bağlantı demiri, arama ve kurtarma ekiplerinin iki saatlik çalışması sonucu söküldü.
     Edirne Valisi Arif Paşa tarafından 1890da Selimiye Camisine armağan edilen avize, bakım ve onarım çalışmaları kapsamında Edirne Valisi Hasan Duruerin talimatıyla Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi restoratörleri tarafından iskele yardımıyla yerinden çıkarıldı.
     Avizenin asıldığı 20 metre uzunluğundaki dökme demiri de çıkarmak isteyen restoratörler, Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekiplerinden yardım istedi.
     Ekiplerin iki saat süren çalışması sonucu, demir yerinden çıkarıldı.
     EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Çimen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Selimiye Camisindeki avize ve demir aksamların çıkarılması için kendilerinden yardım istendiğini söyledi.
     Gerekli tedbirleri aldıktan sonra, sökme işlemini camiye zarar vermeden gerçekleştirdiklerini anlatan Çimen, Kurduğumuz vinç sistemiyle bir görevliyi yukarı çıkarttık. Personelimizin bağlantı yerlerini dokuya zarar vermeden sökmesini sağlayarak demir parçasını yere indirdik. Alışılmışın dışında bir operasyonu başarıyla tamamladık diye konuştu.
     Bağlantı noktasından sökülen dökme demir, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yetkililerine teslim edildi.
     Müze Müdürlüğü yetkilileri, avizenin bakım ve onarım için yerinden çıkarıldığını, yeniden yerine takılmasına ise Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğünün karar vereceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Selimiye Camisinde bakım onarım çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER