Saruhanlıda zeytinyağı kalitesi yükseldi

Saruhanlıda zeytinyağı kalitesi yükseldi


MANİSA (A.A) - Saruhanlıda zeytin sineğine karşı yürütülen kimyasal ve biyolojik mücadele sonucu zeytinyağı kalitesinin arttığı belirtildi.
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA Muhabirine yaptığı açıklamada ilçede 2012 yılı ürünü zeytin hasadının ve zeytinyağı çıkarma işleminin sonlarına yaklaşıldığını belirtti.
     110 bin dekar zeytin arazisinin bulunduğu ilçede halkın yüzde 50sine yakın bölümünün zeytincilikle geçim sağladığını kaydeden Okur, üretilen zeytinlerin bir kısmının sofralık bir kısmının da yağlık olarak değerlendirildiğini anlattı.
     Bu yıl doğası gereği zeytin veriminin düşük olduğunu ifade eden Okur, buna karşın uygulanan bilinçli mücadelelerle asit oranı düşük, kalite zeytinyağı elde edildiğini kaydetti.
     Zeytin üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde görülen ve önlem alınmaması durumunda üründe büyük rekolte kaybına yol açabilen zeytin sineği popülasyonunu kırıp kaliteli zeytinyağı elde edildiğini dile getiren Okur, şöyle konuştu:
     Bu yıl zeytinyağlarımız geçmiş yıllara göre daha kaliteli çıkıyor. Bunun sebebi de zeytin sineğine karşı yürütülen başarılı çalışmalardır. Larva döneminde meyvenin etinde bulunan bu zararlı çekirdekte delikler açarak zeytinin çürümesine ve asit oranının yükselmesine neden oluyor.
     Biz bu yıl Gıda Tarım Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz ile yaptığımız ortak çalışma sonucu bu zararlının üremesini engelleyip ürüne hangi dönemlerde ilaç atılması gerektiğini tespit edip üreticilere duyurduk. Uygulanan kimyasal ve biyolojik mücadele sonucunda sineği ortadan kaldırdık. Yağdaki verim ve kaliteyi artırdık.
     Ziraat Odasında görevli Ziraat Teknikeri Ülkü Aras ise yağdaki kalitenin zeytinin işletmelerde fazla bekletilmeden çıkarılmasına da bağlı olduğunu söyledi.
     Aras, zeytinyağının kaliteli olup olmadığını anlamanın çok basit bir yönteminin bulunduğunu belirterek, Bunu anlamak için, bir çay kaşığı zeytinyağı yutalım. Eğer yağ genzimizi yakıyorsa kaliteli değildir. İnsanın genzini yakmayan yağ her zaman daha kalitelidir dedi.
     Zeytinyağı işletmecisi Ahmet Altan da zeytinde bu yıl ürünün az, tanenin küçük olduğunu, bu nedenle ürünün salamura kuyularında bekletilemediğini kaydetti.
     Üreticilerin ürünlerini daha çok yağlık olarak değerlendirdiğini dile getiren Altan, şöyle konuştu:
     Kaliteli yağ çıkıyor. Ancak fiyatlarımız çok düşük. Bizim kilogramını 5 liradan sattığımız yağlar büyük marketlerde 13 - 14 liraya satılıyor. Ege ve Akdeniz bölgesinin dışında kalan bölgelerdeki vatandaşlarımız zeytinyağını bilmiyor. Bunun için zeytinyağının tanıtılarak iç ve dış piyasada tüketiminin artırılmasını bekliyoruz dedi.
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu
     Yayıncı: Tolga Albay
<< Önceki Haber Saruhanlıda zeytinyağı kalitesi yükseldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER