Şanlıurfa Besi OSB temel atma töreni

Şanlıurfa Besi OSB temel atma töreni -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Şanlıurfa tarıma dayalı sanayinin de gıda sanayinin de ihracatın da inşallah markası haline gelecek -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik:


ŞANLIURFA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa tarıma dayalı sanayinin de gıda sanayinin de ihracatın da inşallah markası haline gelecek dedi.
     Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Şanlıurfada, Türkiyenin en büyük Organize Besi Sanayi Bölgesinin (OSB) temel atma törenine katıldı.
     Bakan Eker törende, bölgede tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirterek, Besi OSBnin 8 bin 550 arazi üzerine kurulduğunu ve ilk etabının temelini attıklarını söyledi.
     Söz konusu tesis sayesinde Şanlıurfanın, Türkiyenin en büyük, en modern besi bölgesine kavuştuğunu aktaran Eker, buranın kent için iki açıdan önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
     Burada yapılacak hayvancılıkla gıda sanayisinin önü açılacak. Markalar olacak, Şanlıurfa tarıma dayalı sanayinin de gıda sanayinin de ihracatında inşallah markası haline gelecek. Yüz binlerce büyük baş hayvan burada yetiştirilecek. Birincisi bu. İkincisi de en az onun kadar önemli. Şu anda yüzlerce mağarada vatandaşlarımız besicilik yapıyor. Bu mağaraları ahır olarak kullanıyor. Bunlar Urfanın tarihi ve turistlik değerleri. En az Haleplibahçedeki mozaikler kadar önemli. Ama bugün onlar ahır olarak kullanılıyor. İşte biz bu bütün mağaralardaki 70 binin üzerindeki hayvanı oradan çekip buraya getirdiğimiz de orada uygulayacağımız projeyle Şanlıurfanın turizmine, tarihi ve kültür değerlerine yeni bir hazine katmış olacağız. Şanlıurfa bunun üzerinden de ayrıca bir cazibe merkezi haline gelecek.
     Temeli atılan Besi OSBnin 1. etabında 2 bin 660 dekar kapalı alan ve 532 işletme olacağını belirten Eker, 532 besihane olacak, onun için Türkiyenin en büyüğü, en önemlisi. Biz burada bunu büyük bir yatırım olarak düşünüyoruz. Türkiyede halihazırda devam eden Kars, Amasya, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir, Yalovaya ilaveten 2012 yılında biz bir tek yer programa aldık o da Şanlıurfa şeklinde konuştu.
     Şanlıurfada 2. aşama olarak Organize Sera Bölgesi kuracaklarını aktaran Eker, bunun da Karaali köyü yakınlarında gerçekleştirileceğini dile getirdi.
    
     -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik-
    
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Şanlıurfanın, Türkiyenin önemli tarım merkezlerinden biri olduğuna işaret ederek, 2012 itibarıyla kentin tarımsal değerinin 5.1 milyar TLye ulaştığını söyledi.
     Temeli atılan tesisin kısa sürede bitirilmesi için takibini yapacaklarını aktaran Çelik, şunları kaydetti:
     Besi OSBnin temeli atılıyor, özellikleri geneli itibarıyla şunu söyleyebiliriz. Türkiyenin en büyüğünün temeli atılıyor. Şanlıurfaya da bu yakışır. Bin 700 kişi istihdam edilecek ama dolaylı olarak 5 bin kişi istihdam edileceği projenin temelini atıyoruz. Bu projeyle sağlıksız hayvan üretimine son veriyoruz. Artık sağlıklı bir şekilde modern ortamlarda hayvan üretimini gerçekleştirmiş olacağız.
     Daha önce verdikleri sözleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Çelik, kentin bütün projelerini hayata tek tek gerçekleştireceklerini anlattı.
     Konuşmaların ardından Bakan Eker, yüklenici firma yetkilisiyle pazarlık yaparak projenin 2 yıl yerine 1 yılda tamamlanması için söz aldı.
     Daha sonra tesisin temeli, Bakanlar Eker ve Çelik ile Vali Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından atıldı.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın - Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Şanlıurfa Besi OSB temel atma töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER