Şampiyon öğrenci başarıya doymuyor

Şampiyon öğrenci başarıya doymuyor -2010 yılında SBSde 100 sorunun tamamına doğru cevap vererek Türkiye Şampiyonu olan ve Almanyada düzenlenen robotik şampiyonasında dünya üçüncülüğü elde eden Merve Tozluklu, yeni projeler peşinde


OSMANİYE (A.A) - Mutlu Bozdağ - 2010 yılında SBSde 100 sorunun tamamına doğru cevap vererek Türkiye Şampiyonu olan ve Almanyada düzenlenen robotik şampiyonasında dünya üçüncülüğü elde eden Merve Tozluklu, gıdalardaki sıcaklıkların değişimini algılayan cihaz geliştirmeye çalışıyor.
     Osmaniyeli 16 yaşındaki Tozluklu, küçük yaşlarda elde ettiği büyük başarılara, yenilerini katmaya hazırlanıyor.
     Merak ve keşfetme özelliklerinin küçük yaşlarda belirmeye başladığını söyleyen Tozluklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağabeyi İsmail Tozluklunun kendisini okumaya ve araştırmaya teşvik ettiğini söyledi.
     2010 yılında Türkiye SBS Şampiyonu olduktan sonra İstanbuldaki özel bir kolejde burslu olarak öğrenimine devam ettiğini belirten Tozluklu, Lucky 7 adlı 7 kişiden oluşan Özel Bahçeşehir Koleji okul takımında yer aldığını anlattı.
     Daha sonra takımıyla Ortadoğu Teknik Üniversitesinde yapılan ön eleme niteliğindeki Türkiye Turnuvasında elde ettikleri başarının ardından, Almanyadaki şampiyonaya katılmaya hak kazandığını belirten Tozluklu, şunları kaydetti:
     Almanyanın Mannheim şehrinde 7-9 Haziran tarihlerinde yapılan ve 36 ülkeden 68 robotik takımın yer aldığı FLLOEC 2012 Robotik Şampiyonasında jüri tarafından daha önceden belirlenen NXT adlı küçük motorları, lego parçaları şeklinde birbirine eklemek suretiyle robot oluşturduk. Bu robotu daha sonra bilgisayarda programladık. Robotların kısa sürede komutları yerine getirmelerine göre değerlendirme yapılan yarışmada, dünya üçüncüsü olduk. Bu şekilde ülkemize faydalı olmaya çalıştık. Amacımız, Türkiyenin adını dünyaya duyuracağı başarılı projelere imza atmak. İnşallah bir gün bunu başaracağız. Aslında amacımız birincilikti ama bu yarışma bizim için çok önemli bir tecrübe oldu.
    
     -Yeni projeler geliştirmek istiyorum-
    
     Okuldaki derslerinin dışında kolejdeki tiyatro kulübünde rol aldığını ifade eden Tozluklu, ayrıca profesyonel fotoğrafçılık ve voleybol dersleri de aldığını anlattı.
     Yeni başarılar elde etmek istediklerini vurgulayan Tozluklu, şöyle devam etti:
     Yarışmada yer alan 6 arkadaşımla gıdalardaki sıcaklıkların değişimini algılayan bir cihaz geliştirmeye çalışıyoruz. Gıdalarda son kullanma tarihinin, bulundukları ortam sıcaklığına göre güncellendiği yeni bir projemiz var. Bu çalışmayı yaparken laboratuvarda bakterilerden faydalandık. Şimdi gıda güvenliği konusunda, bakterilerin ortam sıcaklığına bağlı olarak daha uzun kalmalarını sağlamak için yaptığımız çalışmada sona geldik. Projenin patenti konusunda gerekli başvuruları yaptık ve yakın zamanda sonucunu alacağız.
     Başka projeler üzerinde de çalıştığını dile getiren Tozluklu, hava akımının çok sık yaşandığı ve Osmaniyelilerin sadece serinlemek için kullandığı yaylalarda rüzgar enerjisinden enerji üretilmesi konusunda çalışma yapmayı amaçladığını kaydetti.
     Fizik olimpiyatlarına da ilgi duyduğunu ve şimdiden hazırlıklara başladığını ifade eden Tozluklu, sözlerine şöyle devam etti:
     Bütün icat ve yenilikler insanların rahat yaşam sürmesi için yapılıyor. Ancak bunları yaparken spor, müzik, tiyatro gibi aktiviteleri de unutmamalıyız. Planlarımı bu yönde yapıyorum. Çünkü fizik ve sosyal hayat birbirini tamamlayan 2 önemli unsurlar. İyi analizler yaparak insanoğlu bilimsel birçok faydaya ulaşabilir. Yurt dışında tanıştığımız bilimle uğraşan kişilerin bizden çok büyük farkı yok. Onlar sadece bazı zenginlikleri net bir şekilde keşfederek, disiplinli çalışıyor. Ülkemizdeki zenginliklerin dünyadaki birçok ülkeden daha fazla olduğunu görüyorum. Bu zenginlikler üzerinde biraz daha fazla emek harcarsak, ülkemiz cennet gibi bir yer olur.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Şampiyon öğrenci başarıya doymuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER