Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü:

Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: -Anız yangınları, toprak içerisindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yok etmektedir


SAKARYA (A.A) - Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, anız yangınlarının, toprak içerisindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yok ettiğinini bildirdi.
     Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, buğday ve arpa gibi tahılların hasat edildikten sonra, geriye kalan köklü sapların yakılmasının anız işlemi olarak bilindiği belirtilerek, anız yangınlarının genellikle insan unsuru nedeniyle oluştuğu kaydedildi.
     Anızlar, resmi makamlarca yakılması ve yasaklanmasına rağmen, konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından, ikinci ürünün ekmek, üst üste tahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle arazinin yakıldığına yer verilen açıklamada, anız yakılmasıyla toprakta yanıcı bir sıcaklığın oluştuğuna işaret etti.
     Açıklamada, anız yangınlarının toprak içerisindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yok ettiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:
     Bu yakıcı yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürmektedir. Anız yakılması sonucu oluşan yüksek sıcaklık, toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikro elementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve bu gibi tarlalarda yetişen ürünlerde makro ve mikro besin maddesi noksanlıkları görülmektedir.
    
     Muhabir: Mehmet Özcan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER