Rum köyünde süren Boşnak geleneği

Rum köyünde süren Boşnak geleneği -1923te mübadelenin ardından bir zamanlar Rumların yaşadığı Trulyaya yerleşen Boşnaklar yeni ismi Hamdibey olan köyde sofralarının vazgeçilmez lezzeti Boşnak böreği geleneğini sürdürüyor


KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Nihat Evren - 1923 yılındaki mübadelenin ardından Yugoslavyadan Demirköy ilçesi Hamdibey Köyüne göç eden Boşnaklar, sofralarının vazgeçilmez lezzeti Boşnak böreği geleneğini günümüzde de yaşatıyor.
     Geçmişte Rumların yaşadığı Trulya (Güzel Kız) Köyünün ismi mübadeleden sonra Türk vatandaşların yerleştirilmesiyle Hamdibey Köyü olarak değiştirildi. Kırklarelinin Demirköy İlçesine bağlı 115 hanelik köyün kadınları asırlık geleneği sürdürüyor.
    
     -Annelerimizden, ninelerimizden öğrendiğimiz geleneği yaşatıyoruz-
    
     Köy muhtarı Turhan Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy olarak geleneklerini yaşattıklarını belirterek, böreğin özellikle düğünlerde ikram edildiğini ifade etti.
     Köy sakinlerinden Fikriye Sevdik de, Boşnak böreğinin yüzyıllardır yapıldığını kaydetti. Sevdik, annelerinden, ninelerinden öğrendikleri böreğin yapılışını şöyle tarif etti:
     Geceden hamur tutarak dinleniyor. Daha sonra oklava ile açarak tepsiye seriyor içerisine istediğimiz şekilde harç koyuyoruz. Börek, 200 derece sıcaklıkta 25 dakikada pişiriliyor. Sonrada afiyetle yiyorsunuz dedi.
     Hayriye Üstündağ ise, geleneklerini yaşatmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
     Sevdikin evinde toplanan köylü kadınlar, bir taraftan Boşnakça sohbet ederek bir taraftan da özenli bir şekilde böreği pişiriyor.
    
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
<< Önceki Haber Rum köyünde süren Boşnak geleneği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER