Romanlardan, çözüm sürecine destek

Romanlardan, çözüm sürecine destek -Dünya Roman Konseyi Ortadoğudan Sorumlu Başkan Yardımcısı Şentürk: "İnsanlar birbirine bakarken, bu Laz, bu Kürt dememeli. Türkiye Cumhuriyetinin altında kardeşçe yaşamalıyız" -Kocaeli Roman


KOCAELİ (A.A) - Şengül Oymak - Dünya Roman Konseyi Ortadoğudan Sorumlu Başkan Yardımcısı Metin Salih Şentürk, Türkiye Cumhuriyetinin altında kardeşçe yaşamak istedikleri için çözüm sürecini desteklediklerini söyledi.
     Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin, herkes gibi Roman vatandaşları da umutlandırdığını belirtti.
     Bütün vatandaşların birlik ve beraberlik içinde yaşadığı bir ülke arzuladıklarını ifade eden Şentürk, şöyle konuştu:
     "Laz, Ermeni, Roman ayrımı yapılmadan, kardeşçe ve el ele yaşamayı hedefliyoruz. Bunun hayata geçirilebilmesi için kan durmalı. Laz, Kürt, Türk, Çerkez, herkesin elini taşın altına sokması gerekiyor. Çünkü bu vatan bizim. Şu anda Avrupa gerileme sürecinde. Avrupanın parlayan yıldızı Türkiye. Bu olaya sağ, sol, o parti, bu parti olarak bakılmamalı. Bunu göz ardı etmemeliyiz. Yazar kasaların Başbakanlığın önüne atıldığı süreçlerden, buralara geldik. İnsanlar birine bakarken, bu Laz, bu Kürt dememeli. Türkiye Cumhuriyetinin altında kardeşçe yaşamalıyız.
     "Roman Açılımı"nın yavaş ilerlediği yönünde söylemlerin bulunduğunu ancak yapılan çalışmaların sonuç vermeye başladığını anlatan Şentürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının mayıs ayında Romanlarla ilgili bir rapor açıklayacağını, bunun umut verici bir gelişme olduğunu belirtti.
     Her ay bir bakanlıkla toplantılar yaptıklarını, basına yansımasa bile çok ciddi bir süreç yaşadıklarını dile getiren Şentürk, "Roman Açılımının altının dolmaya başladığını görüyoruz. Yavaş ve sindirerek yapılıyor. Roman toplumunun kaybettiği bir 100 yılı var. İsimlerini sakladıkları, sıkıntılar yaşadıkları bir süreçten sonra, artık herkes toplumunda ben Romanım, Roman çocuğuyum diyebilir duruma geldi. Bu yapılan çalışmalar sayesindedir ifadesini kullandı.
    
     -"Kürtleri anlayabiliyoruz"-
    
     Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar da yıllardan beri kanayan bir yaranın kapanması için çalışıldığını, insanların birbirlerini "yok yere" vurduğunu kaydetti.
     Kürt vatandaşların, geçmiş yıllara göre daha rahat olduklarını ifade eden Çokyaşar, Bunu, Türkiyenin kabuk değiştirdiğini ve çok olumlu adımlar atıldığının göstergesi olarak görüyoruz. Hiç kimse, kimseyi ırkından ve kimliğinden dolayı dışlamamalı. Yıllarca bunu yaşamış insanlar olarak, Kürtleri anlayabiliyoruz. Bu bakımdan Akil Adamlar Heyetinin pozisyonu destekliyoruz. Hatta Akil Adamlar Heyetinde bir roman vatandaşı da yer almalıydı diye konuştu.
    
     -"Güçlü devlet, güçlü millet olmalıyız"-
    
     Mersin Romanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Talip Moğultekin de barışı sağlamak için yapılan adımları desteklediklerini belirtti.
     Roman açılımının 2009da başladığını, konut ve eğitim alanında yapılan çalışmaların Mersine ulaşmadığını savunan Moğultekin, şu görüşleri dile getirdi:
     "Sadece Kürt sorunu için değil, Aleviler, romanlar, Lazların da sorunlarıyla ilgilenilmeli. Lütfen bizlere de sahip çıksınlar. Nasıl Doğudaki kardeşlerimize sahip çıkılıyorsa, bizlere de çıkılsın. Bizler vatanımıza, milletimize saygılı insanlarız. Açılım güzel bir şey. Kan dökülmesin, barış olsun. Bizleri de unutmasınlar."
     Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler ise çözüm süreci sonunda barışın sağlanması, kan dökülmemesi, huzur ve refah gelmesini umut ettiklerini ve süreci sonuna kadar desteklediklerini kaydetti.
     Türkiyedeki sorunlara, "etnik mesele" gibi bakılmaması gerektiğini, olayın insan boyutuyla değerlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Güyümgüler, ağlayan anneler, dağılan yuvalar ve gözyaşları görmek istemediklerini kaydetti.
     Ülke ekonomisine katkı sağlayacak adımların gelmesini istediklerini anlatan Güyümgüler, Avrupadaki ekonomik krize rağmen Türkiyenin dimdik ayakta durduğunu söyledi.
     Güyümgüler, Türkiyenin emin adımlarla ilerlediği yolda, barış, huzur ve istikrarın büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Yapılan çalışmalar, toplumumuza bire bir mesajlar verilerek yürütülüyor. İnsanımız, terörden bıktı. Çok insanımızı kaybettik. Üzüntü veriyor. Terör soruna yeter artık diyoruz. Ezanımızını, bayrağımızın sahibiyiz. Güçlü devlet, güçlü millet olmalıyız. Dünyaya, insan hakları konusunda da örnek ülke olduğumuzu göstermeliyiz" diye konuştu.
    
     -"Herkesin duyarlı davranması gerekir"-
    
     Kocaeli Roman Dernekleri Marmara Bölgesi Federasyonu Başkanı Erkan Aksoy ise terör sorunun bitmesini istediklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın süreci iyi yönettiğini belirterek, "Süreç iyi gidiyor. Bir sıkıntı yaşanmazsa, sonuca ulaşacaktır dedi.
     Kocaeli Roman, Eğitim, Kültür Dernek Başkanı Fehmi Acar da Romanların yüzyıllardan beri barış ve kardeşlik içerisinde yaşayan bir toplum olduğunu vurguladı.
     Atatürkün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünü çok önemsediklerini dile getiren Acar, Elbette barıştan yanayız. Hepimiz Allahın yarattığı insanlarız. Neden ayrımcılık yapılsın. Neden Kürt, Roman, Türk diye ayrılsın. Biz barıştan yanayız. Çözüm sürecini destekliyoruz şeklinde konuştu.
     Hatay DOM Aşireti Kültürünü Araştırma Geliştirme Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DOMDER) Başkanı Mustafa Karabulut ise vatandaşların barışa, çözüme muhtaç olduğunu, terörün bitmesi için herkesin duyarlı davranması gerektiğini kaydetti.
     Çözüm sürecinin devam etmesinden yana olduklarını belirten Karabulut, çatışma haberlerinin bitmesi, insanların ölmemesi için sürece katkı sunulması gerektiğine vurgu yaptı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Romanlardan, çözüm sürecine destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER