Ramazanda beslenme

Ramazanda beslenme -ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Güner: -Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle su ve sıvı tüketimi daha da önem kazanmaktadır. Vücut su miktarındaki azalma özellikle Ra


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Didem Güner, Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle su ve sıvı tüketimi daha da önem kazandığını bildirdi.
     Güner, yaptığı açıklamada, Ramazanda öğün sayısının ön iftar, iftar, bir küçük ara öğün ve sahurla birlikte toplam 4 öğren olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
     Vücudun normal fizyolojik devamlılığı ve metabolizmanın canlılığı için su içmek gerektiğine işaret eden Güner, şunları kaydetti:
     Suyla vücudumuza kalsiyum, magnezyum ve flor sağlanır. Vücudumuzun ihtiyacı olan su, günlük içtiğimiz sıvılar ve yediğimiz yiyeceklerle sağlanır. Uzun vadede yetersiz su tüketimi böbrek taşları ve safra kesesi kanserlerine neden olabilir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, günde 10 su bardağı su içimi yeterlidir. Ancak vücut yağ yakımı için kadınların 11, erkeklerin 15 su bardağı su içmesi önerilir. Şişelenmiş hazır sulardaki kalsiyum ve magnezyumun vücutta kullanılabilirliğinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.
     Güner, Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle su ve sıvı tüketiminin daha da önem kazandığını belirterek, şöyle devam etti:
     Vücut su miktarındaki azalma özellikle ramazan ayının ilk haftasında önemli sorun haline gelebilir. Öğünler öncesinde ve öğün aralarında su tüketimi arttırılmalı. İftarda uzun süre boş kalan mideye çok fazla yüklenmemek için küçük bir ön iftar tüketilmeli. Bu öğüde çorba, iftar tabağı ve bir miktar ekmek iyi bir tercih olur. Yaklaşık 45 dakika, 1 saat sonra iftar yemeği tüketilirken bunun normal akşam yemeği öğünü olmasına dikkat etmek gerekir. Genel beslenme alışkanlıklarımızdan vazgeçmeden çok fazla yağ ilave edilmiş, kızartılmış, glisemik indeks yüksek, tuz ve baharat yoğunluğu fazla besinleri tercih etmemek en sağlıklısı olur. İftardan sahura kadar olan arada suyun yanında mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, tatlı ihtiyacını azaltan elma ve kuşburnu çayları, şeker ilave edilmeden hazırlanmış meyve ve sebze suları tüketilebilir. Sahur da ise hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olması nedeniyle ayran tüketilmeli. İftar ve sahur arasında düzenleyeceğimiz bir ara öğün hem yavaşlayan metabolizmaya engel olur hem de bir önceki öğünde mideye fazla yüklenmeyi engeller. Sütlü, meyveli tatlılar, meyve salataları, şerbet gibi alternatifler bol tarçın ilavesiyle iyi bir tercih olabilir.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Haluk Yüksel

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER