Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat -Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş; Bayram sonrası aşırı yemek yeme sağlık sorununa yol açabilir. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir


BAYBURT (A.A) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, Bayram sonrası aşırı yemek yeme sağlık sorununa yol açabilir. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir dedi.
     Durulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktör olduğunu belirterek, Ramazan boyunca oruç tutan kişiler,günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler diye konuştu.
     Bayram sonrası aşırı yemek yemenin sağlık sorununa yol açmasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Durulmuş, Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir dedi.
     Durulmuş, Ramazan sonrası aşırı yemek yemenin, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıların aşırı tüketilmesinin sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını vurgulayarak, bayramda ve sonrasında günde yaklaşık 1,5-2 litre su içilmesi gerektiğini ifade etti.
     Sıvı tüketiminin artırılması için öğünlere ayran, komposto gibi gıdalar eklenmesi gerektiğini söyleyen Durulmuş, şöyle konuştu:
     Ramazanda oruç nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Yetişkin bireylerin imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri önerilmektedir. Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köy işleri Bakanlığından izinli olmasına,son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmeli
     Durulmuş, düzenli sporun fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu etkilediğine de işaret ederek, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artması için sporun yanı sıra bahçe işiyle uğraşma, araba yıkama,bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktiviteler yapılmasını önerdi.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber Ramazan sonrası beslenmeye dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER