Radyoaktif cihazın hastanede kaybolduğu iddiası

Radyoaktif cihazın hastanede kaybolduğu iddiası -Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Algün: Hastanemiz envanterinde sezyum içerikli cihaza ilişkin bir kayıt yok


TRABZON (A.A) - Tuncay Bekar - Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Ekrem Algün, hastanelerinden kaybolduğu iddia edilen kanser tedavisinde kullanılan sezyum içeren cihazın envanterlerinde olmadığını söyledi.
     Prof. Dr. Ekrem Algün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir gazetede yayımlanan haberde, sezyum (Cs-137) içeren ve kanser tedavisinde kullanılan bir teleterapi cihazının 1983 yılına kadar o dönemde adı Numune Hastanesi olan Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanser tedavisinde kullanıldığı ve hastane envanterinde yer almasına rağmen kaybolduğunun ifade edildiğini hatırlattı.
     Hastanelerine yıllar önce ek bina yapılırken bu cihazın inşaat yapılacak alana daha önceden gömüldüğüne ilişkin söylentiler çıktığını ifade eden Algün, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) bilgisi doğrultusunda yapılan kazılarda böyle bir cihaza rastlanmadı. Hastanemiz envanterinde de sezyum içerikli cihaza ilişkin bir kayıt yok dedi.
     Prof. Dr. Algün, hastanelerine 1966da kanser tedavisinde kullanılmak üzere kobalt (Co-60) ve sezyum (Cs-137) içeren 2 cihazın alındığını duyduklarını belirterek, şöyle devam etti:
     Hastane kayıtlarında Sezyum cihazıyla ilgili kayıt yok ama anlatılanlara göre 1966da Kobalt ve Sezyum içeren cihazlar alınmış ama bunlar o günün koşullarında çalıştırılamamış ve bu cihazların bulunduğu bölüm kapatılmış. Hatta o dönem insanlar bu bölümün çevresine yaklaştırılmamış. Sonra 12 Eylül darbesi olmuş. Darbeden bir süre sonra Samsuna onkoloji merkezi kuruluyordu. Sezyum (Cs-137) içeren cihaz Samsuna götürülmüş olabilir.
     Kanser tedavisinde kullanılan kobalt (Co-60) cihazının aynı dönemde Samsuna gönderildiğini ve bunun kayıtlarının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Algün, Kobalt cihazı sonra Samsundan İstanbulda Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine nakledilmiş dedi.
     Prof. Dr. Algün, sezyum cihazının akıbetini bilmediğini ifade ederek, Belirli bir süre sonra TAEKden bu cihazların düşümü yapılıyor. Daha büyük olan kobalt cihazının düşümü yapılmış ama seyyar olan sezyum cihazının düşümü yapılmamış. Muhtemelen 1983 yılında Samsundaki onkoloji ünitesine taşındıktan sonra ya Samsunda bir şekilde yok edilmiş ya da diğer cihazlarla Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülmüş şeklinde konuştu.
    
     -Sezyum cihazı, Trabzondaki kazıda bulunmadı-
    
     Trabzondaki Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ek binasının yapıldığı alana gömüldüğü ileri sürülen sezyum içerikli cihazın bu alandaki kazıda bulunmadığını vurgulayan Algün, Muhtemelen 1983 yılında Samsundaki onkoloji merkezine gönderilen cihazlardan biri. Aradan yıllar geçti. Samsundaki hastanede de bu konuda bir bilgi olacağını sanmıyorum. Ben 1983 yılında liseyi bitirip üniversiteye yeni başlamıştım. Şu anda hastanemizde çalışan radyasyon onkoloğu arkadaşlar da genelde 1980li yıllarda doğmuş dedi.
     Prof. Dr. Ekrem Algün, kobalt cihazı ve kaybolduğu ileri sürülen sezyum cihazının Numune Hastanesine yeni cihazlar geldiği için gönderildiği iddiasının da doğru olmadığını ifade ederek, Söz konusu cihazlar o dönem çalıştırılamamış. Muhtemelen 30 yıl önce Trabzondan çıkmış sezyum cihazından söz ediliyor. Ama hastane envanterinde böyle bir cihaz yok. Ayrıca bizim radyasyon onkolojisi biriminin devamı olarak Samsunda bir merkez kurulmadı. Biz Trabzonda başka cihazlar aldık ve başka yerde onkoloji bölümü kurduk ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Radyoaktif cihazın hastanede kaybolduğu iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER