Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası

Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası -Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Levi: Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu, 1982 yılından kalma. Günümüzün değişen ihtiyaçları ve nükleer güvenlik konusunda be


İZMİR (A.A) - Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) hukuki yapısı ve düşünce yapısının çağın çok gerisinde kaldığını ileri sürdü.
     Levi, yaptığı yazılı açıklamada, İzmirin Gaziemir ilçesinde bulunan radyoaktif kirlenmeyle ilgili TAEKin 1 hafta içinde 3 ayrı açıklama yaptığını, kurumun bu açıklamalarla hem sorumluluğu üzerinden attığını hem de yeni soru işaretlerinin oluşmasına neden olduğunu savundu.
     TAEKin açıklamalarının en başta kurumun hukuki altyapı, yaptırım ve denetim gücünün eksikliğini ortaya koyduğunu belirten Levi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu, 1982 yılından kalma. Günümüzün değişen ihtiyaçları ve nükleer güvenlik konusunda belirlenen yüksek standartları düşünüldüğünde, TAEKin hukuki yapısı ve düşünce biçimi çağın çok gerisinde kaldı ifadelerini kullandı.
     TAEK tarafından radyasyon konusunda eğitilen firma personelinin tesisin kapatılmasının ardından bölgeden ayrıldığını bildiren Cenk Levi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Atıkların başıboş kalacağı düşünülmedi mi- TAEKin yaptığı açıklamada 30 Temmuz 2009 tarihinde Aslan Avcı firmasına radyasyon ölçüm sistemi uygunluk belgesi verildiği belirtiliyor. TAEK tarafından uygunluk belgesi verilmiş olan tesis nasıl olur da TAEKin sorumluluk kapsamına girmez- Bölge nasıl temizlenecek- TAEKin kanununda belirtilen görev ve yetkilere göre sorumluluğu, nükleer tesislerden ve radyoizotop laboratuvarlarından çıkan radyoaktif atıkların güvenli şekilde işlenmesi, taşınması, geçici veya sürekli depolanması için gereken önlemleri almak ve aldırmak. TAEK sorumluluk almazsa, İzmirdeki gibi radyoaktif bir kirlenme söz konusu olduğunda, hangi kurum, bu hassas ve insan sağlığını doğrudan etkileyen konuda sorumlu olacak- Tesis alanında radyoaktif ve kimyasal kirlenme olduğunu hem TAEK hem de diğer kurumlar kabul ediyor. Bölgenin temizlenmesi ve eski durumuna getirilmesi için nasıl bir yol haritası izlenecek-
     TAEKin 21. yüzyılda Türkiyede nükleer santrallerin güvenliğini, gelecek kuşakların sağlığının sorumluluğunu 1982 yılından kalma kanun ile üstlendiğini belirten Cenk Levi, şöyle devam etti:
     Dünya Çernobil ve Fukuşimada yaşanan nükleer felaketlerden ders alıp nükleer santrallerden ve enerjiden vazgeçiyor. Türkiye ise yaşanan felaketlerden ders almak yerine, Akkuyuya nükleer santral kurmak istiyor. Üstelik böyle bir maceraya bu alanda gerektiğinde sorumluluk almak istemeyen bir denetleyici kurum eşlik edecek.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER