Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası

Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası -Gaziemir ilçesinde faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömdüğü iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunuldu (Fotoğraflı-Görü


İZMİR (A.A) - Nükleer Karşıtı Platform, Gaziemir ilçesinde faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten ve radyasyonlu atıklarını toprağa gömdüğü iddia edilen fabrikanın yetkilileri ile buna karşı yaptırım uygulamadığı iddiasıyla bazı kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
     Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri Sözcüsü Mustafa Çınarlı, İzmir Adliyesinde yaptığı basın açıklamasında, "kurşun üretimi yapan fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarını nasıl depoladığı" konusunda bugüne kadar kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmadığını bildirdi.
     Nükleer atıklarının nasıl depolandığı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çınarlı, söyle devam etti:
     Ortaya çıkan tek sonuç, atıkların radyoaktif maddeler olduğunun kesinleşmiş olmasıdır. Bugün için atıkların radyasyon yaydığı ve toplumda infial yarattığı açıktır. Atıklar, yoğun iş yeri ve yerleşim merkezlerinin ortasındadır. Halk sağlığı açısından tehdit oluşturan bu atıkların bulunduğu yerden alınması gerekmektedir. Buna karşın radyoaktif atıklar aynı yerde durmakta, üzerine toprak örtülmesi gibi palyatif ve ucuz yöntemlerle deyim yerindeyse göz önünden uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Radyoaktif atıklar gömüldükleri yerden çıkarılarak insan yaşamının olmadığı, su havzası ve ormanlık alandan uzak bir yerde güvenli şekilde depolanmalı."
     Atıkların güvenli şekilde taşınması ve depolanmasından sorumlu olan fabrika yetkilileri ile işlemin yapılmasını isteme ve emretme yetkisine sahip olan kurumların hiçbir girişimde bulunmadığını savunan Çınarlı, firma yetkilileri, İzmir Valisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.
     İzmirin Gaziemir ilçesinde, faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömdüğü iddiaları 2012 Aralık ayında kamuoyunun gündemine gelmiş, iddialar üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bölgede ölçümler yapmış, radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturmadığı açıklanmıştı.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER