Porsuk ve Sansarların Türkiyedeki Durumu Sempozyumu

Porsuk ve Sansarların Türkiyedeki Durumu Sempozyumu -Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Doğa Koruma Daire Başkanı Ceran: -"Son yıllarda biyolojik çeşitliliğimiz çeşitli faktörlerle ciddi anlamda baskı altına girmiş. Bunla


MUĞLA (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Doğa Koruma Dairesi Başkanı Yusuf Ceran, "Son yıllarda biyolojik çeşitliliğimiz çeşitli faktörlerle ciddi anlamda baskı altına girmiş. Bunları minimize etmeliyiz" dedi.
     Ceran, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Porsuk ve Sansarların Türkiyedeki Durumu Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyenin biyolojik çeşitlilik anlamında çok zengin olduğunu söyledi.
     Genel müdürlük olarak kaplumbağa, fok, ters lale gibi bitki ve hayvan türleri konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlatan Ceran, "Sahip olduğumuz doğal kaynakları hassasiyetle yönetmemiz gerekiyor. Son yıllarda biyolojik çeşitliliğimiz çeşitli faktörlerle ciddi anlamda baskı altına girmiş. Bunları minimize etmeliyiz" diye konuştu.
     Kara yollarında araçların çarparak telef ettiği hayvan sayısının ciddi anlamda azaldığını vurgulayan Ceran, yaban hayvanları için geçiş yerleri yapılması amacıyla çalışma yürüttüklerini kaydetti.
     Ceran, porsuk ve sansar gibi koruma altındaki türlerle ilgili bilimsel katkıyı önemsediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
     "Bilimsel katkı gelecek ki bu türlerin nasıl korunması gerektiğini, popülasyonunu bilip ona göre kararlar alacağız. Spesifik çalışmaların yanında türlerin yaşam alanlarını da koruma altına alıyoruz. Bugüne kadar Türkiyede 40 milli park, 181 tabiat parkı, 30 tabiatı koruma alanı, 14 sulak alan, 6 mağara koruma alanı, 80 yaban hayatı geliştirme alanı, 55 muhafaza ormanı, 15 özel çevre koruma bölgesi ve bin 265 doğal sit alanı oluşturuldu. Bu alanların toplamı, Türkiyenin yüzölçümünün yüzde 7,2si civarında. Bu oranı arttırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz."
     MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu ise üniversite olarak hayvan hakları konusunu önemsediklerini söyledi.
     "Porsuk ve Sansarların Türkiyedeki Durumu" başlığıyla Türkiyede ilk defa sempozyum düzenlendiğini belirten Işıloğlu, "Böyle bir ilke imza atmak gurur verici ancak 2004 yılında yürürlüğe giren 51099 sayılı Hayvan Koruma Yasası, ülkemizde hala gerektiği şekilde uygulanmamakta. Ne yazık ki hayvan hakları medeni bir ülkede olması gereken düzeyde değil" dedi.
     Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Genel Başkanı Yunus Ensari, öğretim görevlileri ve öğrencilerin de katıldığı sempozyum, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Ali Rıza Akkır
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Porsuk ve Sansarların Türkiyedeki Durumu Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER